Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Tusk Evropejce poziva: Ne podprite strank, ki jih financirajo do Evrope sovražne zunanje sile

Deli na:
Tusk Evropejce poziva: Ne podprite strank, ki jih financirajo do Evrope sovražne zunanje sile

Donald Tusk - Foto: sta

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je danes opozoril, da se "protievropske sile" skušajo vmešavati v volitve po vsej Evropi in to lahko storijo tudi na majskih volitvah v Evropski parlament. "Obstajajo zunanje protievropske sile, ki želijo - odkrito ali tajno - vplivati na demokratične odločitve Evropejcev," je opozoril.

Pri tem je poudaril, da se je to zgodilo v primeru brexita in številnih volilnih kampanj po Evropi, lahko pa bi se ponovilo na majskih evropskih volitvah, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Zato pozivam vse tiste, ki jim je mar za EU, naj tesno sodelujejo med evropskimi volitvami in po njih," je dejal novinarjem v Bruslju.

"Ne dovolite političnim strankam, ki jih financirajo zunanje sile, sovražne do Evrope, da odločajo o ključnih prednostnih nalogah EU in novem vodstvu evropskih institucij," je dejal Tusk.


Pozval je k "hitremu začetku evropske prenove", ideji, ki jo je danes izpostavil francoski predsednik Emmanuel Macron. "Ne moremo čakati na prenovo Evrope - prenova Evrope se mora začeti zdaj," je dejal Tusk.

Macron je v kolumni, ki so jo danes objavili vodilni mediji v vseh 28 članicah Evropske unije, pozval k temeljni prenovi Evropske unije, ki jo po njegovi oceni sedaj potrebujemo bolj kot kadarkoli, in posvaril pred nevarnostmi nacionalizma. Brexit je označil za simbol grožnje, s katero se sooča EU.

Raziskave javnega mnenja pred volitvami v Evropski parlament kažejo, da naj bi se močno okrepili evroskeptične populistične stranke, čeprav naj bi največje politične skupine ohranile večino v Evropskem parlamentu.

Evropska komisija je v začetku leta pozvala oglaševalska podjetja in ameriške spletne velikane, kot je Facebook, naj pred majskimi volitvami okrepijo boj proti dezinformacijskim kampanjam, ki naj bi izvirale iz Rusije, poroča AFP.