nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Brigita Langerholc Njena.si

Brigita Langerholc se je z družino preselila na ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Turčinov: Obstaja resnična grožnja, da bo Rusija začela vojno z Ukrajino

Deli na:
Turčinov: Obstaja resnična grožnja, da bo Rusija začela vojno z Ukrajino

Foto: Reuters

Ukrajinska vojska je v polni bojni pripravljenosti zaradi možnosti invazije ruskih enot, ki so nakopičene na meji, je danes na srečanju z guvernerji regij v Kijevu dejal začasni ukrajinski predsednik Oleksandr Turčinov. Kot prvi cilj pa je izpostavil, da ne smejo dovoliti širjenja terorizma izven vzhoda države.

Turčinov je na srečanju poudaril, da obstaja "resnična grožnja, da bo Rusija začela vojno z Ukrajino" in da je zato ukrajinska vojska v polni bojni pripravljenosti. Turčinov je že pred tedni sporočil, da je ukrajinska vojska v stanju najvišje pripravljenosti, a po poročanju francoske tiskovne agencije AFP o tem ni videti znakov.

Turčinov je danes pojasnil, da se bojijo, da bi Rusija lahko med praznovanji v začetku maja pripravila sabotaže. Po njegovih besedah obstajajo poskusi destabilizacije razmer v več mestih na jugu in vzhodu države, kot so Harkov, Odesa, Zaporožje, Herson, Mikolajev.

Obveščevalna služba SBU je sicer danes sporočila, da so odkrili skupino saboterjev, ki so pripravljali bombni napad v mestu Mikolajev ob praznovanju zmage 9. maja. Kot so dodali, naj bi eksplozijo bombe načrtovali med polaganjem vencev na spomenik druge svetovne vojne.


Rusija je na meji z Ukrajino marca namestila okoli 40.000 vojakov. Sprva je Moskva trdila, da so tam zaradi vojaških vaj, minuli teden pa je sporočila, da so pripravljeni odgovoriti na vojaško operacijo Kijeva proti proruskim separatistom na vzhodu Ukrajine.

Kijev in Washington sicer trdita, da so ruske posebne enote že dejavne na vzhodu Ukrajine in da vodijo upor, ki je zajel že 14 mest.

Turčinov je danes še poudaril, da je njihov "prvi cilj preprečitev širjenja terorizma iz regij Doneck in Lugansk v druge regije".

Tako so se že odločili, da bodo v vseh regijah ustanovili "ozemeljske milice", v katerih bodo prostovoljci iz teh regij. K prijavi domoljubov v te enote je pozval že v torek, pomagale pa naj varnostnim silam na vzhodu države. Tamkajšnjo policijo je sicer v torek obtožil nedejavnosti.