nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Tina Gaber in Robert Golob, Drama Njena.si

Takšen dopust sta si privoščila Tina Gaber in ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Turčija ZDA naj ne bi dovolila napadov na IS z njenega ozemlja

Deli na:
Turčija ZDA naj ne bi dovolila napadov na IS z njenega ozemlja

Foto: Reuters

Turčija ne bo dovolila koaliciji držav pod vodstvom ZDA, da iz letalskih oporišč na njenem ozemlju izvajajo napade na džihadiste v sosednjih Iraku in Siriji, niti ne bo sama sodelovala v teh napadih, je danes za francosko tiskovno agencijo AFP pojasnil neimenovani predstavnik vlade v Ankari.

"Turčija ne bo sodelovala v kakršnikoli vojaški operaciji, ampak se bo v celoti osredotočila na humanitarne operacije," je povedal omenjenih vladni predstavnik.

Kot je še dejal, so "naše roke zvezane zaradi talcev". Pri tem je imel v mislih 49 Turkov, med njimi diplomate in otroke, ki so jih na turškem konzulatu v iraškem Mosulu 11. junija ugrabili pripadniki Islamske države (IS) in jih še vedno zadržujejo.

Ta odločitev je v skladu s prejšnjimi potezami Turčije, ko je na primer leta 2003 zavrnila namestitev 60.000 ameriških vojakov na svojem ozemlju, ki bi nato s severa izvedli invazijo na Irak. Ankara tudi ni dovolila Washingtonu, da bi v napadu na režim pokojnega iraškega diktatorja Sadama Huseina uporabil njena letalska oporišča. To je pred dobrim desetletjem močno ohladilo odnose med siceršnjima zaveznicama v zvezi Nato, spominja AFP.



Potem ko je ameriški predsednik Barack Obama ponoči razkril strategijo Washingtona proti džihadistom Islamske države, ki bo po novem vključevala tudi letalske napade na njihove cilje v Siriji, bo skušal ameriški državni sekretar John Kerry danes v Savdski Arabiji zagotoviti podporo desetih ključnih arabskih držav in Turčije tej strategiji.

Turčija je edina muslimanska država v koaliciji desetih držav za boj proti Islamski državi, ki so se ob robu nedavnega vrha zveze Nato v Newportu povezale v boju proti Islamski državi.

Turčija je tarča kritik, ker naj bi preko svoje podpore islamističnim nasprotnikom sirskega predsednika Bašarja al Asada in tudi s slabim nadzorom na svojih mejah posredno pripomogla k oblikovanju in krepitvi skrajne sunitske Islamske države, še piše AFP. V Ankari sicer odločno zanikajo, da bi se njihova strategija v Siriji tako izjalovila oziroma udarila nazaj kot bumerang.