nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Turčija jezna, ker Nemci Erdoganu niso pustili nagovoriti privržencev v Kölnu

Deli na:
Turčija jezna, ker Nemci Erdoganu niso pustili nagovoriti privržencev v Kölnu

Foto: Getty Images

Turško zunanje ministrstvo je danes na pogovor poklicalo odpravnika poslov na nemškem veleposlaništvu v Turčiji, potem ko na nedeljskem zborovanju privržencev turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana v nemškem Kölnu oblasti niso dovolile, da bi udeležence prek video konference z velikih zaslonov nagovoril Erdogan in drugi turški politiki.

Kot so za francosko tiskovno agencijo AFP še pojasnili na nemškem veleposlaništvu v Ankari, je na pogovor odšel odpravnik poslov, saj veleposlanika ni v mestu.

Odločitev o prepovedi je nemško ustavno sodišče sprejelo v soboto zvečer iz formalnih razlogov, saj pooblastilo pravnega zastopnika organizatorjev ni ustrezalo zakonskim zahtevam.

Odločitev je Turčija že obsodila. Erdoganov predstavnik za odnose z javnostmi Ibrahim Kalin jo je označil za nesprejemljivo. Na shodu so sicer prebrali Erdoganovo izjavo, zbrane pa je nagovoril turški minister za šport Akif Cagaty Kilic.

Zborovanja se je udeležilo od 30.000 do 40.000 ljudi, kljub protidemonstracijam skrajnih desničarjev in levičarjev pa večjih težav ni bilo, tako da je zborovanje minilo mirno.

Na ulicah mesta je bilo sicer v strahu pred nasilnimi izgredi 2700 policistov. Po neuspelem poskusu državnega udara v Turčiji 15. julija je v Nemčiji, kjer živi okoli tri milijone Turkov, ki je največja turška diaspora v tujini, namreč prišlo do spora med podporniki in nasprotniki Erdogana, zato so se oblasti bale, da bi lahko prišlo do nasilja. V Kölnu sicer živi kar tretjina vseh Turkov v Nemčiji.

Zbrani, ki so z udeležbo na zborovanju izkazali nasprotovanje poskusu državnega udara, so se z minuto molka najprej spomnili na smrtne žrtve spodletelega puča ter napadov v Parizu, Münchnu in drugih krajih. Na shodu so prebrali tudi izjavo, v kateri so poudarili, da so se zbrali, da bi izrazili podporo "pravni državi, enotnosti, miru in neodvisnosti".