nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Turčija in Kurdi prekinili ogenj, a Ankara vztraja, da to ni konec turške ofenzive

Deli na:
Turčija in Kurdi prekinili ogenj, a Ankara vztraja, da to ni konec turške ofenzive

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan (levo) in ameriški podpredsednik Mike Pence. - Foto: Reuters

Podpredsednik ZDA Mike Pence je danes sporočil, da sta se s turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom dogovorila o prekinitvi ognja v Siriji. Turčija naj bi za 120 ur ustavila vojaške operacije, da dovoli umik kurdskih sil z varnega območja, nato naj bi se ofenziva končala, je pojasnil. Turčija poudarja, da bo ofenzivo prekinila, ne končala.

Ameriški predsednik Donald Trmump je omogočil turški napad na Kurde na severovzhodu Sirije z umikom ameriških vojakov z območja. Po začetku ofenzive 9. oktobra je nato uvedel sankcije proti Turčiji in pozval Erdogana, naj ustavi ofenzivo. V Ankaro pa je poslal Pencea in druge člane svoje vlade.

Dogovor je presenečenje, saj je Erdogan doslej javno zavračal vse pozive k premirju, zanemarjal sankcije in celo grozil evropskim državam z novim valom beguncev. Po petih urah pogovorov s Penceom pa si je, kot kaže, premislil.

"Obe državi sta se zavezali k mirni rešitvi in prihodnosti varnega območja, da na temelju mednarodnega sodelovanja zagotovita mir in varnost na tem mejnem območju Sirije," je v Ankari dejal Pence.

Dodal je, da sta ZDA in Turčija zavezani porazu skrajne skupine Islamska država (IS) na severu Sirije, vključno z dogovorom o usklajevanju aktivnosti glede zaporov za pripadnike IS in vračanju razseljenih oseb na njihove domove.

V zameno za zaustavitev ofenzive je Erdogan od ZDA dobil preklic sankcij. ZDA so se zavezale, da v naslednjih 120 urah ne bodo uvajale novih sankcij, ko pa bo ofenziva povsem sklenjena in bo oblikovano varno območje, pa bodo ukinjene tudi sedanje sankcije, ki prizadevajo tri ministrstva in 50-odstotne carine na uvoz jekla iz Turčije v ZDA.

Dogovor med ZDA in Turčijo med drugim predvideva, da se vojaške operacije lahko izvajajo le proti teroristom, ki v tem primeru niso opredeljeni. Za Turke so Kurdi teroristi, čeprav so se doslej borili z ZDA proti teroristom IS. Že v prvi točki ZDA izražajo razumevanje za turške varnostne skrbi na južni meji, kar je bil tudi razlog za ofenzivo proti Kurdom v Siriji.



Turčija se v sporazumu zavezuje, da bo varovala življenja civilistov v svojem varnem območju, ki ga bo nadzirala pretežno turška vojska.

Da so pripravljeni spoštovani premierje, sklenjeno med ZDA in Turčijo, je za kurdsko televizijo Rohani danes potrdil tudi Mazlum Abdi, vodja Sirskih demokratskih sil (SDF), ki so pod vodstvom Kurdov.

Trump je po najavi dogovora na Twitterju dogovor označil za odlično novico in se zahvalil Erdoganu. Zatrdil je, da bodo s tem rešili več milijonov življenj.

"Pred tremi dnevi takega dogovora ne bi bilo mogoče skleniti. Moralo je biti nekaj trde ljubezni. Ponosen na vse," je med drugim tvital Trump in menil, da je to velik dan za civilizacijo. Tvitnil je tudi, da so si ljudje za ta dogovor prizadevali dolga leta.

Turški zunanji minister Mevlüt Cavusoglu je potrdil, da bodo ofenzivo prekinili, dokler se kurdski borci ne bodo umaknili z območja. "Operacijo bomo prekinili, ne ustavili," je povedal novinarjem. Dodal je, da bo Turčija ofenzivo končala šele, ko se bodo kurdske milice popolnoma umaknile iz regije.

"To ni premirje," je še poudaril turški zunanji minister. "Premirje skleneta strani v konfliktu," je pojasnil po poročanju tujih tiskovnih agencij.