državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

marjetka in rudi Njena.si

Poroka na prvi pogled: Rudi in Marjetka, ko ju ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Tujih borcev IS iz Evrope vse manj; Francija zasega potne liste

Deli na:
Tujih borcev IS iz Evrope vse manj; Francija zasega potne liste

Foto: Reuters

Tok Evropejcev na območja v Siriji in Iraku, ki so v rokah Islamske države (IS), se po zaslugi strožjih omejitev, s katerimi skušajo evropske države preprečiti potovanja t. i. tujim borcem, zmanjšuje, piše bruseljski spletni bilten EurActiv. V Franciji so medtem prvič zasegli potne liste več ljudem, ki so se nameravali pridružiti džihadistom.

EurActiv se pri poročanju sklicuje na agencijo Reuters, ta pa se je do podatkov o upadanju števila novih borcev IS iz Evrope dokopala neposredno iz pogovorov z džihadisti v Iraku in Siriji.

Slednji so za Reuters sicer zatrdili, da so posledice zmanjšanega pritoka borcev s stare celine na bojiščih omejene, saj Evropejci predstavljajo le manjši del sil IS. "Sedaj večina (tujih) borcev prihaja iz azijskih držav, kot sta Tadžikistan in Uzbekistan. To so trdi borci," je v pogovoru preko spleta dejal pripadnik IS, ki se bori tako v Siriji kot v Iraku.

Nekateri džihadisti so poleg tega ocenili, da se utegnejo strožja pravila - ta naj bi predvsem omejila zmožnost skrajnežev, da rekrutirajo nove borce v Evropi, in jim preprečila potovanja na bojišča v tujini - evropskim državam vrniti kot bumerang. Džihadiste, ki želijo oditi na Bližnji vzhod in jim to preprečijo, naj bi namreč to še dodatno vzpodbudilo k izvedbi posamičnih napadov na domačih tleh.

Med državami, ki so zaradi nevarnosti t. i. tujih borcev občutno zaostrile zakonodajo, je bila lani Francija. Po ocenah tamkajšnjih oblasti je v Siriji kakih 400 francoskih državljanov, 180 se jih je od tam že vrnilo v Francijo, 200 jih želi odpotovati v Sirijo in še 200 jih je nekje v Evropi na poti tja, piše EurActiv.

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, so novo zakonodajo že tudi prvič uporabili, in sicer so po navedbah varnostnih virov šesterici, ki naj bi bila tik na tem, da odide v Sirijo in se tam pridruži IS, zasegli potne liste.

Da je že bilo izdanih šest upravnih prepovedi potovanj v tujino, še kakih 40 pa jih je v pripravi za ljudi, ki načrtujejo odhod v Sirijo in Irak, je danes potrdil tudi francoski notranji minister Bernard Cazeneuve.