Revija Reporter
Svet

Tudi na Hrvaškem poplave in evakuacije; migrante iz Afganistana rešili pred utopitvijo

STA
597

6. avg. 2023 7:36 Osveženo: 7:41 / 06. 8. 2023

Deli na:

Narasla reka Sava pri Zagrebu

Profimedia

Poplave so prizadele tudi Hrvaško. Gasilci so v Zagrebu s splava rešili dve osebi, več ljudi v občini Brdovec pa so evakuirali, saj je voda že dosegla njihove hiše. Skupno gasilci poročajo o več kot sto intervencijah, ki so se večinoma nanašale na črpanje vode iz objektov, polnjenje vreč s peskom ter odstranjevanje dreves s prometnih poti.

V bližini Hendrixovega mostu v Zagrebu so gasilci s splava rešili dve osebi, v občini Brdovec pa so tri migrante iz Afganistana rešili pred utopitvijo. "Rešeni so bili in mislim, da so jih že oskrbeli v zdravstvenem domu," je pojasnil notranji minister Davor Božinović.

Minister je med obiskom v občini Brdovec opozoril, da so razmere tu resne, saj je voda ponekod že vdrla v hiše. Skupno naj bi voda v občini zajela osem hiš, prebivalce pa so dopoldne že evakuirali. Gasilci so sicer rešili tudi 13 psov, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Glede na posnetke je poplavljeno širše območje v Brdovcu, med drugim tudi številne hiše.

Poplave so prizadele tudi območje Zagreba v bližini Podsusedskega mosta. V Sisku pa so preventivno evakuirali konjušnico.

Se je pa raven Save začela stabilizirati in začenja rahlo upadati, vendar bi se to lahko v naslednjih 24 urah spremenilo zaradi drugih pritokov, so sporočili iz hrvaškega hidrološkega urada DHMZ.

V Međimurski in Varaždinski županiji je noč minila brez večjih težav. V slednji je sicer reka Drava ponekod prestopila bregove in ogroža bližnje hiše. V Međimurski županiji so več cest preventivno zaprli, saj pričakujejo, da bosta Drava in Mura še narasli.

Na območju Primorsko-goranske županije so v petek gasilci opravili 82 intervencij, na območju Istrske županije 13, v Zadarski županiji 27 in več kot deset na območju Zagrebške županije. Največ intervencij se je nanašalo na črpanje vode iz objektov, polnjenje vreč s peskom ter odstranjevanje vej in dreves s cest, poroča hrvaški N1.

Splitsko-dalmatinsko županijo je ponoči prizadelo tudi neurje, ki je zaradi strel povzročilo več manjših požarov. Te so gasilci že pogasili. Poleg neurja je bilo po poročanju hrvaških medijev pred polotokom Sveti Petar opaziti tudi vodno trombo, ki naj bi trajala le nekaj minut.

Za celotno državo je sicer v veljavi rumeno opozorilo. Poleg že napotenih sil pa je v stanju pripravljenosti tudi 150 pripadnikov hrvaške vojske.