zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Tudi Kanada bo udarila po Islamski državi

Deli na:
Tudi Kanada bo udarila po Islamski državi

Foto: Reuters

Kanadski parlament je v torek potrdil sodelovanje države v napadih na položaje sunitskih skrajnežev iz Islamske države (IS) v Iraku. Na pot na Bližnji vzhod se bo odpravilo približno 600 pripadnikov zračnih sil in šest vojaških letal ter več drugih vojaških plovil, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Za sodelovanje Kanade v napadih je glasovalo 157 poslancev na čelu z vladajočimi konservativci premierja Stephena Harperja. Proti je glasovalo 134 poslancev, vključno z opozicijskimi Novi demokrati in liberalci.

Harper je izključil možnost napotitve kopenskih enot, bo pa 69 vojakov iz vrst posebnih sil še naprej svetovalo iraškim varnostnim silam, ki se z Islamsko državo borijo na severu Iraka.

Bela hiša je že pozdravila odločitev Kanade. Ta se bo v napadih na skrajneže v Iraku, ki potekajo pod vodstvom ZDA, pridružila Belgiji, Danski, Franciji, Nizozemski in Veliki Britaniji. ZDA skupaj s petimi arabskimi zaveznicami obstreljujejo tudi položaje skrajnežev v sosednji Siriji.

Islamska država je stopila v središče mednarodne pozornosti minulo poletje, ko so njeni borci v bliskoviti ofenzivi zavzeli obsežna območja na severu in zahodu Iraka. Nadzorujejo tudi območja v Siriji in so na skupnem ozemlju razglasili kalifat.

Zahodne vlade se po eni strani bojijo, da bi IS lahko v prihodnosti izvedla napade tudi v tujini, trenutno pa so njihova največja skrb nove osvojitve v Iraku in vračanje tujih borcev, ki se borijo na njeni strani, v domovine, še piše AFP.