Revija Reporter
Svet

Tudi Fox News podprla CNN, ki toži Trumpa in Belo hišo zaradi odvzema akreditacije novinarju Acosti

STA

15. nov. 2018 6:00

Deli na:

Vroča izmenjava med Trumpom in Acosto in poseg pripravnice v Beli hiši. Sandersova je kasneje obtožila Acosto, da je "položil roko na pripravnico".

Reuters

Več medijev, med njimi Fox News, se je včeraj pridružilo ameriški televiziji CNN v pravnem boju za vrnitev akreditacije njenemu dopisniku iz Bele hiše Jimu Acosti. Administracija predsednika Donalda Trumpa je medtem zatrdila, da ima široka pooblastila pri dovoljenju ali zavrnitvi dostopa medijem do predsednika ZDA in Bele hiše.

CNN je vložil tožbo proti predsedniku Trumpu in njegovim sodelavcem zaradi odvzema akreditacije Acosti, potem ko je Trumpu po vmesnih volitvah minuli teden na novinarski konferenci vztrajno zastavljal neprijetna vprašanja in ni hotel iz rok izpustiti mikrofona.

V tožbi navajajo, da so novinarju kršili ustavne pravice do svobode govora in prepovedi neupravičenega odvzema lastnine. Poleg Trumpa so kot tožene stranke navedeni še šef kabineta Bele hiše John Kelly, direktor tajne službe Joseph Clancy, namestnik šefa kabineta za komunikacije Bill Shine in agent tajne službe, ki je Acosti fizično odvzel akreditacijo.

Tožba ne zahteva odškodnine, ampak prepoved, da se kaj podobnega zgodi v prihodnosti, ne le Acosti, ampak vsem akreditiranim dopisnikom Bele hiše.

Fox, ki ga nadzira Trumpov zaveznik Rupert Murdoch, in je zaradi svojega naklonjenega poročanja pogosto deležen pohval predsednika ZDA, je včeraj napovedal podporo televiziji CNN v pravnem boju za vrnitev akreditacije, saj njen odvzem vzbuja skrbi glede svobode medijev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Predsednik Fox Newsa Jay Wallace je v izjavi nekaj ur pred obravnavo zadeve na zveznem sodišču napovedal, da bodo na zveznem okrožnem sodišču podprli CNN.

"Čeprav ne odobravamo vse bolj antagonističnega tona tako predsednika kot medijev na zadnjih novinarskih konferencah, pa podpiramo svobodo medijev, dostop medijev do vlade in odprto izmenjavo za ameriško javnost," je poudaril. Dodal je, da akreditacije ne smejo biti uporabljene kot orožje.

Stališče televizije CNN bo na sodišču podobno kot Fox News podprlo še 13 medijev in novinarskih združenj, med njimi Associated Press in Bloomberg, NBC News, New York Times, Politico, USA Today in Washington Post.

"Ne glede na to, ali novice dneva zadevajo nacionalno varnost, gospodarstvo ali okolje, morajo imeti dopisniki v Beli hiši svobodo do postavljanja vprašanj," so sporočili v skupni izjavi. Kot nujno so izpostavili, da morajo imeti v skladu z ustavo neodvisni novinarji dostop do predsednika in njegovih dejavnosti, ne pa da jim je prepovedan iz arbitrarnih razlogov.

Odvetniki pravosodnega ministrstva so v odgovoru na tožbo zapisali, da imata tako Bela hiša kot predsednik ZDA široka pooblastila pri dovoljenju ali zavrnitvi dostopa medijem do njiju, oziroma do tega, katerim dajo intervjuje ali jim odgovarjajo na novinarskih konferencah. Izpostavili so, da bi se predsednik lahko odločil, da ne bo več imel novinarskih konferenc in da odvzame vse akreditacije.