blagne helena 1_1_210 Odkrito.si

Bivši s tožbo nad Heleno Blagne, sodišče odločilo

strele, združeno kraljestvo, strela, nevihta Svet24.si

FOTO in VIDEO: Na Otoku udarila »mati vseh ...

mavrica Svet24.si

Tedenski horoskop: Spremembe bodo različnih vrst

Tovarna sladkorja Ormož Svet24.si

Razburil jo je slovenski sladkor iz Hrvaške

Selena Gomez Najstnica.si

Taylor Swift se je na odru pridružila Selena ...

Giorgos Parasiris; Savina Atai Njena.si

Družina Savine Atai se bo povečala za enega člana

ivona pavlovic Njena.si

Barovka Ivona na Tajskem takole dvigovala ...

Svet

Trump bo priznal Jeruzalem kot prestolnico Izraela

Deli na:
Trump bo priznal Jeruzalem kot prestolnico Izraela

Foto: arhiv Reporterja

Ameriški predsednik Donald Trump bo danes priznal Jeruzalem kot prestolnico Izraela, poročajo ameriški mediji, ki se sklicujejo na neimenovane vire v Beli hiši.

State Departmentu pa bo naročil, naj pripravi načrt za selitev veleposlaništva ZDA iz Tel Aviva v Jeruzalem. Izjavo o Jeruzalemu ima Trump napovedano ob 19. uri po srednjeevropskem času.

Trump je med lansko volilno kampanjo obljubljal, da bo to storil, sedaj pa naj bi se dokončno odločil uresničiti obljubo ne glede na posledice. Trump naj bi danes povedal tudi, da mora Jeruzalem ostati nedeljiva prestolnica Izraela.

"Zavlačevanje priznanja Jeruzalema kot prestolnice Izraela več kot 20 let ni prispevalo k miru. Preprosta resnica je, da je Jeruzalem dom izraelskega parlamenta, vrhovnega sodišča in premierja in je kot tak že prestolnica," je predsednikovo razmišljanje pojasnil predstavnik Bele hiše.

Naj pa Trump po navedbah virov v Beli hiši še ne bi takoj preselil veleposlaništva iz Tel Aviva v Jeruzalem, kjer imajo ZDA sicer že konzulat. State Departmentu naj bi danes zgolj naročil, naj pripravi načrt za selitev veleposlaništva iz Tel Aviva, kar lahko traja več let. Bela hiša pravi, da zaradi varnostnih in drugih razlogov.

Pred negativnimi posledicami priznanja Jeruzalema za prestolnico Izraela sta Trumpa v torek po telefonu med drugim opozorila palestinski predsednik Mahmud Abas in jordanski kralj Abdulah, opozorila pa so prihajala tudi iz Evrope. Trump je prav tako govoril z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem, ki njegovo namero podpira.

Abas je po pogovoru z ameriškim predsednikom dejal, da želi Trump izsiljevati Palestince in nekateri analitiki v ZDA menijo, da ima zavlačevanje s selitvijo veleposlaništva tak namen. Priznanje Jeruzalema naj bi povečalo pritisk na Palestince, da se pogajajo z Izraelci, nad njimi pa bi visela grožnja praktične izvedbe priznanja s selitvijo veleposlaništva.

To so posredno potrdili tudi neimenovani predstavniki Bele hiše. Trump naj bi bil še vedno odprt za možnost rešitve dveh držav in tudi razume, da je vprašanje meja Izraela in bodoče palestinske države stvar pogajanj med obema stranema. Ga pa ne skrbi, da bi priznanje Jeruzalema za prestolnico Izraela spodkopalo mirovni proces.

Večina analitikov je sicer prepričanih, da bo Trumpova poteza najverjetneje ZDA odvzela vso kredibilnost za posredovanje v mirovnem procesu med Palestinci in Izraelci, prva žrtev pa bo njegov zet Jared Kushner, ki mu je predsednik zaupal to nalogo.

Jeruzalem si za svoje glavno mesto želijo tako Izraelci kot Palestinci in oboji so nepopustljivi. Mednarodna skupnost je Jeruzalem zaradi občutljivosti vprašanja doslej pustila pri miru.

Palestinci v primeru Trumpove odločitve že napovedujejo demonstracije, ki tam običajno ne minejo brez nasilja in žrtev. Pričakovati je tudi negativen odziv v arabskih državah.

State Department je svojim veleposlaništvom po svetu že naročil, naj utrdijo varnost, omejijo gibanje ameriških diplomatov v Izraelu in Palestini ter drugje, kjer bi lahko prišlo do težav.

Palestinsko predstavništvo v Washingtonu je pred Trumpovo odločitvijo odpovedalo za v sredo napovedano božično proslavo. "Morda ne bo primerno, da govorimo in prepevamo kmalu po napovedi, ki bo v nasprotju s sporočilom miru," je sporočila palestinska delegacija v Washingtonu.

Jordanski kralj Abdulah je Trumpu naravnost povedal, da bo imela njegova odločitev resne posledice, ki bodo spodkopale prizadevanja za obnovo bližnjevzhodnega mirovnega procesa in bo sprovocirala tako muslimane kot kristjane.