kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Tudi ameriški baloni nezakonito nad Kitajsko?

Deli na:
Tudi ameriški baloni nezakonito nad Kitajsko?

Ameriška sestrelitev kitajskega balona nad Atlantikom. - Foto: Twitter

ZDA so od januarja lani z baloni več kot desetkrat vdrle v kitajski zračni prostor, so danes sporočili iz Pekinga, potem ko je Washington minuli teden nad ameriškim ozemljem sestrelil domnevni kitajski vohunski balon, in nato še tri neidentificirane leteče predmete. Zaradi prve sestrelitve so se odnosi med državama zaostrili.

Peking je priznal lastništvo le nad balonom, ki so ga ameriške sile sestrelile 4. februarja nad Atlantikom pri Južni Karolini. Kitajske oblasti sicer trdijo, da je ta služil civilnim namenom. Zaradi incidenta je ameriški državni sekretar Antony Blinken preložil načrtovani obisk na Kitajskem.

"Tudi za ZDA ni neobičajno, da nezakonito vstopajo v zračni prostor drugih držav," pa je danes dejal tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Wang Wenbin. "Samo v zadnjem letu so ameriški baloni več kot desetkrat nezakonito leteli nad Kitajsko brez kakršne koli odobritve kitajskih oblasti," je dodal.

Po besedah Wenbina je Peking "te incidente obravnaval odgovorno in strokovno", poroča francoska tiskovna agencija AFP. "Če želite izvedeti več o ameriških višinskih balonih, ki so nezakonito vstopili v kitajski zračni prostor, vam predlagam, da se obrnete na ameriško stran," je dodal.

Zračne sile ZDA so medtem v nedeljo nad Michiganom sestrelile še en neznan leteči objekt. Po že tretji sestrelitvi takšnega predmeta nad zračnim prostorom ZDA v zadnjih dneh še vedno ni jasno, za kakšne predmete gre, kako ostajajo v zraku in od kod so prišli. Glede na prve ugotovitve niso podobni domnevno vohunskemu kitajskemu balonu, ki so ga ameriške sile sestrelile v začetku meseca.