Revija Reporter
Svet

Tržaškega župana je množica izžvižgala ga zmerjala s fašistom.

STA

26. apr. 2018 5:55

Deli na:

Trst, Italija

arhiv Svet24

V Italiji so včeraj obeležili dan osvoboditve izpod fašizma in nacizma. Slovesnost ob 73. obletnici osvoboditve so pripravili tudi v tržaški Rižarni, kjer pa je zbrana množica izžvižgala tržaškega župana Roberta Dipiazzo in ga zmerjala s fašistom. Rabin Alexander Meloni je medtem zaradi palestinskih zastav v množici zapustil slovesnost.

Župana so s fašistom ozmerjali, ker je konec februarja v Trstu sprejel vodjo skrajno desne stranke Nova sila Roberta Fioreja, piše italijanski časnik Il Piccolo. Dipiazza je tedaj odprl tudi shod Nove sile, na katerem so predstavili svoje kandidate za marčevske volitve v Italiji.

Kot poroča tržaški časnik Primorski dnevnik, so obiskovalci, ko je župan stopil pred mikrofon, dvignili rdeče robčke in zastave. Na njih je pisalo, da niso in nikoli ne bodo fašisti, temveč da so bili, so in vedno bodo partizani ter da sovražijo brezbrižnost.

V svojem govoru je sicer Dipiazza poudaril, da je odporništvo dediščina celotnega naroda, in ne zgolj neke politične skupine in da partizanski boj ni bil samo domena komunistov.

Na slovesnosti v Rižarni, ki je bila med drugo svetovno vojno nacistično koncentracijsko taborišče, je spregovoril tudi župan občine Repentabor Marko Pisani. V govoru v slovenščini je ocenil, da je zmago nad fašizmom in nacizmom primerno proslaviti za zidovi Rižarne, nemimi pričami nečloveške krutosti, in pred spomeniki po vaseh.

Udeleženci proslave so medtem razvili tudi nekaj palestinskih zastav, zaradi česar je rabin Meloni skupaj z drugimi predstavniki lokalne judovske skupnosti protestno zapustil prizorišče, navajata časnika.