GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Trumpovo odvetnico udarili z noro tožbo: 1,3 milijarde dolarjev zaradi trditev o volilni goljufiji

Deli na:
Trumpovo odvetnico udarili z noro tožbo: 1,3 milijarde dolarjev zaradi trditev o volilni goljufiji

Trumpova odvetnica Sidney Powell - Foto: Wikimedia

Proizvajalec volilnih strojev podjetje Dominion je na zveznem sodišču v Washingtonu vložil odškodninsko tožbo proti odvetnici predsednika ZDA Donalda Trumpa Sidney Powell zaradi laganja in obrekovanja. S tožbo podjetje zahteva 1,3 milijarde dolarjev odškodnine za povzročeno škodo.

Powellova je bila med podporniki sedanjega predsednika ZDA, ki so po Trumpovme porazu na predsedniških volitvah 3. novembra brez dokazov širili zgodbe o velikih volilnih prevarah v korist demokratskega kandidat Joeja Bidna. Powellova je med drugim izjavila, da je Dominion priredil volilne izide skupaj s pokojnim venezuelskim voditeljem Hugom Chavezom.

Dominion v tožbi trdi, da je kampanja dezinformacij Powellove služila za njeno osebno obogatitev, dvig javnega profila in za prilizovanje Trumpu. Podjetje želi s tožbo oprati svoj ugled, kaznovati Powellovo in poslati sporočilo, da ima laž kratke noge in prinaša posledice. Vodstvo podjetja bi v vsakem primeru raje šlo na sojenje kot v poravnavo, čeprav je jasno, da Powellova nima 1,3 milijarde dolarjev.

V težavah je tudi eden od republikanskih senatorjev, ki so podprli Trumpa z ugovori na volilni izid.



Josh Hawley, ki si je želel s tem narediti ime za predsedniško kandidaturo leta 2024 in dobiti na svojo stran močno Trumpovo volilno bazo, je izgubil pogodbo s svojim založnikom za knjigo. V četrtek ga je kritiziral tudi njegov politični mentor, nekdanji senator iz Missourija John Danforth, ki je imel Hawleyja za izjemen politični talent.

"To je bila največja napaka v mojem življenju," je izjavil Danforth in Hawleyja označil za soodgovornega za sredino nasilje, ko so Trumpovci zavzeli poslopje zveznega kongresa. Hawley tudi po nemirih ni spremenil stališča, čeprav se zaveda, da volilnih prevar ni bilo in je vztrajal pri svojem ugovoru na potrditev izidov glasovanja elektorjev.

"Nikoli se ne bom opravičeval zato, da sem dal glas milijonom Američanom, ki jih skrbi integriteta naših volitev. To je moje delo in to bom delal še naprej," je sporočil 41-letni Hawley, ki ga nekateri politični komentatorji v ZDA skupaj s kolegom iz Teksasa Tedom Cruzom opredeljujejo kot največja kvizlinga ameriške demokracije.