stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Trumpova administracija zaobšla kongres za prodajo ameriškega orožja Savdski Arabiji

Deli na:
Trumpova administracija zaobšla kongres za prodajo ameriškega orožja Savdski Arabiji

Mike Pompeo - Foto: Profimedia

Ameriška administracija je zaobšla kongres in potrdila 22 poslov prodaje orožja Savdski Arabiji in drugim partnericam. Državni sekretar Mike Pompeo je prepričan, da bo 8,1 milijarde dolarjev vredna prodaja orožja Savdski Arabiji, Združenim arabskim emiratom in Jordaniji "odvrnila iransko agresijo in okrepila samoobrambne sposobnosti partneric".

Pompeo je zatrdil, da bo ta poteza "enkraten dogodek", poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Tovrstne posle mora načeloma potrditi ameriški kongres. Vendar je administracija tokrat uporabila postopek izjeme, ki ji je pomagal zaobiti zakonodajno telo. Razlog naj bi bile napetosti z Iranom, ki ogrožajo ZDA.

"Aktivnosti Irana predstavljajo veliko grožnjo stabilnosti Bližnjega vzhoda in ameriški varnosti doma in v tujini," je v pismu, s katerim je v petek o odločitvi administracije obvestil kongres, zapisal Pompeo. Dobava orožja se mora zgoditi "kakor hitro je mogoče", da bi s tem odvrnili Iran od novih korakov v regiji.


Poteza je razjezila kritike, ki se bojijo, da bi lahko orožje uporabili proti civilistom. Nekateri demokrati so tudi prepričani, da bi načrti ameriškega predsednika Donalda Trumpa o prodaji orožja, vključno z vodenimi izstrelki in drugimi bombami, v kongresu naleteli na ostro zavrnitev.

Demokratski senator Robert Menendez je Trumpa obtožil, da znova dela usluge avtoritarnim režimom. "Ponovno je zapostavil naše dolgoročne interese na področju nacionalne varnosti in človekove pravice," je bil kritičen po navedbah britanskega BBC.

Novica o prodaji orožja je prišla kmalu zatem, ko je vršilec dolžnosti obrambnega ministra ZDA Patrick Shanahan sporočil, da ZDA na Bližnji vzhod pošiljajo 1500 dodatnih vojakov, enoto z raketami patriot, eskadriljo lovskih letal in izvidniško letalo. ZDA naj bi s tem izboljšale zaščito lastnih sil v regiji pred grožnjami iranskih sil.

Iranski zunanji minister Mohamed Džavad Zarif je danes ocenil, da je ameriška odločitev o napotitvi dodatnih vojakov grožnja mednarodnemu miru. "Povečana prisotnost ZDA v naši regiji je zelo nevarna in grožnja mednarodnemu miru in varnosti ter se ji je treba zoperstaviti," je povedal za tiskovno agencijo Irna, preden se je z obiska v Pakistanu vrnil v domovino.