Revija Reporter
Svet

Trumpov sin je pri Rusih preverjal primernost Hillary za predsednico

STA

8. sep. 2017 6:00

Deli na:

Donald Trump mlajši je senatnemu odboru za pravosodje povedal, da se je lani junija v očetovi stolpnici v New Yorku udeležil srečanja z Rusi samo zato, da ugotovi, ali je demokratka Hillary Clinton primerna za predsedniški položaj.

Izjava je postala nemudoma predmet norčevanja na družbenih omrežjih.

Sin predsednika ZDA je dobil sporočilo od glasbenega producenta Roba Goldstona, da pozna neke Ruse, ki imajo negativne informacije o Clintonovi in je odgovoril, da je to imenitno. Elektronsko dopisovanje je objavil sam Trump mlajši pred meseci, ker je bil New York Times pripravljen na njihovo objavo.

V senatu je sedaj zatrdil, da je bil skeptičen do Goldstonovih trditev, ampak je šel na sestanek, da vidi, ali je kaj na tem, da Clintonova ni ustrezna za položaj predsednice. Na vprašanje o tem, da je Goldstonu odgovoril z navdušenjem, pa je odgovoril, da je to bil pač tak izraz hvaležnosti producentu za posredovanje pri sestanku.

Vpletanje Rusije v lanskoletne predsedniške volitve v ZDA preiskuje posebni tožilec Robert Mueller in kopica kongresnih odborov, poglavje o srečanju Trumpa mlajšega in predsednikovega zeta Jareda Kushnerja ter takratnega šefa Trumpove kampanje Paula Manaforta pa sodi v del iskanja odgovora na vprašanje, ali so Trumpovi ljudje sodelovali z Rusi pri blatenju Clintonove.

Mlajši Trump je pred senatnim odborom odločno zanikal, da bi on sam ali kdorkoli, ki ga pozna iz očetovega kroga, sodeloval z Rusi. S tem se seveda zgodba ne zaključuje. Mlajšega Trumpa bodo v kratkem zaslišali v istem odboru še javno, želijo si ga v drugih odborih, prav tako tudi Kushnerja in Manaforta. Vsi trije bodo še naprej zanikali morebitne povezave z Rusi, zadnjo besedo pa bo imel Mueller.