Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Trumpov mandat zaznamovali številni odstopi in odstavitve

Deli na:
Trumpov mandat zaznamovali številni odstopi in odstavitve

V Beli hiši nimajo razloga za navdušenje. - Foto: Reuters

Odkar je ameriški predsednik Donald Trump januarja 2017 prevzel položaj, so njegovo administracijo zapustili številni sodelavci. Zadnja v vrsti sta ministrica za domovinsko varnost Kirstjen Nielsen in vodja tajne službe ZDA Randolph Alles, ki sta odšla v zadnjih dneh. Spodaj so navedeni ključni odstopi in odstavitve v Trumpovi administraciji.

Sally Yates, 30. januar 2017 - Vršilko dolžnosti pravosodne ministrice ZDA je ameriški predsednik odpustil, potem ko je vsem zveznim tožilcem oziroma pravnikom ministrstva po ZDA naročila, naj po sodiščih ne zagovarjajo njegovega ukaza o prepovedi vstopa priseljencem in beguncem. Yatesova je položaj zasedla še v času nekdanjega predsednika Baracka Obame.

Michael Flynn, 13. februar 2017 - Svetovalec ameriškega predsednika za nacionalno varnost je odstopil zaradi stikov z ruskim veleposlanikom v času, preden je Trump nastopil položaj.

James Comey, 9. maj 2017 - Trump je odstavil direktorja ameriškega zveznega preiskovalnega urada FBI, ki je vodil tudi preiskavo o morebitnem ruskem vpletanju v ameriške volitve v podporo Trumpu. Na dan je prišlo, da je zavajal javnost glede nekaterih podrobnosti okrog preiskave elektronske pošte demokratske kandidatke Hillary Clinton.

Mike Dubke, 30. maj 2017 - Direktor za komuniciranje ameriškega predsednika je odstopil na lastno željo po samo treh mesecih dela za Belo hišo. Oddelek za komuniciranje je bil pred tem dlje časa tarča kritik ameriškega predsednika in vodilnih sodelavcev Zahodnega krila, ker naj bi Trumpu nudil premalo podpore.

Sean Spicer, 21. julij 2017 - Tiskovni predstavnik Bele hiše je odšel, ko je Trump na položaj direktorja za komuniciranje imenoval Anthonyja Scaramuccija. Tej Trumpovi odločitvi naj bi Spicer nasprotoval.

Reince Priebus, 28. julij 2017 - Šef Trumpovega kabineta je podal svoj odstop. Sam vztraja, da prostovoljno in zavrača navedbe, da je njegov odhod zahteval predsednik.

Anthony Scaramucci, 31. julij 2017 - Nekdanji bankir z Wall Streeta je na položaju direktorja za komuniciranje zdržal zgolj deset dni. Že po nekaj dneh je sprožil ogorčenje z intervjujem za revijo New Yorker, v katerem je mrgolelo vulgarnih izrazov. V njem je užalil več sodelavcev v Beli hiši.

Steve Bannon, 18. avgust 2017 - Politični strateg je bil žrtev notranjih sporov v Beli hiši, pri čemer ni jasno, ali je odšel sam ali ga je Trump odpustil. Tudi on je v enem od intervjujev kritiziral uslužbence obrambnega in zunanjega ministrstva.

Tom Price, 29. september 2017 - Minister za zdravje je odstopil, ker je za službene poti uporabljal zasebne čarterske polete. Med majem in avgustom 2017 naj bi za mešanico zasebnih in uradnih poletov z najetimi letali davkoplačevalcem povzročil za okrog 400.000 dolarjev stroškov.

Hope Hicks, 28. februar 2018 - Tesna sodelavka predsednika se je za odstop s položaja komunikacijske direktorice Bele hiše odločila, ker naj bi ji prekipelo zaradi Trumpovega jeznega odziva na njeno pričanje v kongresu. V kongresnem odboru za obveščevalne zadeve je namreč dejala, da mora včasih zaradi Trumpa tudi sama izreči kakšno "belo laž". Po pogovorih z odvetniki je zatrdila, da nikoli ni lagala o čem resnem glede preiskave ruskega vpletanja v ameriške volitve.

Gary Cohn, 6. marec 2018 - Glavni Trumpov gospodarski svetovalec je odstopil zaradi nestrinjanja z uvedbo višjih carin na uvoz jekla in aluminija.

Rex Tillerson, 13. marec 2018 - Trump je odstavil zunanjega ministra, kar je ena najpomembnejših zamenjav v Beli hiši. O sporih med predsednikom in zunanjim ministrom se je sicer govorilo že dolgo časa, večkrat se je že tudi ugibalo o Tillersonovem odhodu. Trumpa naj bi med drugim motilo, da Tillerson razmišlja preveč v ustaljenih okvirih. Tudi vsebinsko se dvojica pogosto ni strinjala, med drugim glede ravnanja v sporu s Severno Korejo. Zamenjal ga je dotedanji šef obveščevalne agencije Cia Mike Pompeo.



John Dowd, 22. marec 2018 - Vodilni odvetnik ekipe predsednika ZDA za preiskavo ruskega vpletanja v ameriške volitve in oviranja pravosodja je odstopil zaradi sporov znotraj odvetniške ekipe glede strategije do preiskave posebnega tožilca Roberta Muellerja.

Herbert McMaster, 23. marec 2018 - Svetovalec za nacionalno varnost je sporazumno zapustil položaj. Bil je eden od visokih članov administracije, ki so Trumpa prepričevali, naj ohrani jedrski sporazum z Iranom in svetovnimi silami. Predsednik je kasneje od sporazuma odstopil. McMasterja je nasledil John Bolton, nekdanji veleposlanik ZDA pri ZN.

David Shulkin, 28. marec 2018 - Oditi je moral minister za veterane, ker se je upiral poskusom privatizacije veteranskega zdravstvenega sistema, vpleten pa je bil tudi v nekaj etičnih škandalov glede nenamenske porabe proračunskih sredstev za osebne zadeve.

Tom Bossert, 10. april 2018 - S položaja je odstopil Trumpov glavni svetovalec za domovinsko varnost Bossert.

Scott Pruitt, 5. julij 2018 - Odstopil je upravitelj Agencije za zaščito okolja (EPA), ki se je zapletel v več korupcijskih škandalov, med drugim okrog svojih potovanj, izkoriščanja osebja za zasebne zadeve, prejemanja daril lobistov proti okolju.

Nikki Haley, 9. oktober 2018 - Veleposlanica pri ZN je napovedala, da bo do konca leta 2018 odstopila s položaja. Dejala je, da ne odstopa iz osebnih razlogov ali kakšnih sporov, ampak ker je bila vedno prepričana, da mora politik vedeti, kdaj napoči čas, da se umakne. Predvideno je bilo, da jo bo nasledila tiskovna predstavnica State Departmenta Heather Nauert, a je umaknila kandidaturo iz družinskih razlogov. Trump je na položaj 23. februarja 2019 imenoval dotedanjo ameriško veleposlanico v Kanadi Kelly Craft.

Jeff Sessions, 7. november 2018 - Na zahtevo predsednika je odstopil pravosodni minister. Trump je bil nanj jezen, ker se je izločil iz preiskave ruskega vpletanja v predsedniške volitve. Nasledil ga je William Barr.

John Kelly, 08. december 2018 - Ameriški predsednik je napovedal, da se bo do konca leta od položaja poslovil njegov šef kabineta. Upokojeni general je prišel v Belo hišo julija 2017, da naredi red, kar mu je deloma uspelo, vendar je pri tem stopil na veliko žuljev, med drugim na Trumpove. Nasledil ga je šef urada za proračun Bele hiše Mick Mulvaney.

Ryan Zinke, 15. december 2018 - Odstopil je notranji minister, ki je položaj zapustil s koncem leta. Na slab glas je prišel zaradi svojih dragih potovanj. Pravosodne oblasti naj bi pri njem preiskovale morebitno zlorabo položaja.

James Mattis, 20. december 2018 - Ameriški obrambni minister je sporočil, da bo februarja zapustil položaj. S predsednikom se v marsičem nista strinjala, kaplja čez rob pa naj bi bila Trumpova odločitev za umik ameriških vojakov iz Sirije, čemur je upokojeni general nasprotoval. Začasno ga je nasledil Patrick Shanahan.

Kirstjen Nielsen, 7. april 2019 - Ministrica za domovinsko varnost, pristojna za politiko na meji, je odstopila po Trumpovem pritisku. Predsednik ji je večkrat očital, da ni kos razmeram na južni meji ZDA. Začasno jo bo nasledil sedanji komisar za carino in varovanje meja Kevin McAleenan.

Randolph Alles, 8. april - Bela hiša je sporočila, da odhaja tudi vodja tajne službe ZDA. Po poročanju medijev je Allesa skupaj z več uradniki ministrstva za domovinsko varnost v odpustil Trump. Po napovedih ga bo maja nasledil dolgoletni sodelavec tajne službe James Murray.