EU Digitalno COVID potrdilo Svet24.si

Pozor, če ste digitalno covidno potrdilo ...

blato Pivola Svet24.si

Odpadno blato odstranjeno, a nekaj še vedno smrdi

pct-pogoj, preverjanje, koronavirus Svet24.si

Ogorčenje: v državni zbor vpadli inšpektorji in...

igor zorcic bobo1 Reporter.si

Igor Zorčič bo ustanovil stranko do konca leta, ...

20210610-01064860 Necenzurirano

Lepo je biti minister Dikaučič #kolumna

sonja-plešnar Njena.si

'Vem, zakaj me ljudje obtožujejo, da sem ...

Olimpija mm Ekipa24.si

KATASTROFALNA popotnica Olimpije za VEČNI DERBI! ...

Svet

Trump zanika, da bi načrtoval državni udar; Putin naj bi ruskim agentom naročil, naj Trumpu pomagajo dobiti volitve 2016

Deli na:
Trump zanika, da bi načrtoval državni udar; Putin naj bi ruskim agentom naročil, naj Trumpu pomagajo dobiti volitve 2016

Foto: Profimedia

Bivši predsednik ZDA Donald Trump je v četrtek zanikal navedbe, da je po porazu na lanskoletnih predsedniških volitvah proti Joeju Bidnu načrtoval državni prevrat. Obenem dejal, da če bi ga, ga nikoli ne bi z načelnikom štaba združenih poveljstev ZDA Markom Milleyjem, ki je po volitvah dal jasno vedeti, da vojska v ZDA nima nič z volitvami.

Milley naj bi bil po volitvah v šoku, ker Trump ni priznal poraza na volitvah in si je izmislil zgodbe o volilnih prevarah. Skupaj z drugimi vojaškimi poveljniki je tudi snoval načrte, kako bi preprečili Trumpov morebitni poskus državnega udara. Do tega tudi ni prišlo, so pa Trumpovi podporniki v prepričanju, da se borijo za svojega predsednika, 6. januarja letos napadli ameriški kongres.

ZDA je zajela povodenj informacij o zadnjih dneh Trumpovega mandata na podlagi treh novih knjig in tudi drugih medijskih poročil. Britanski The Guardian med drugim zatrjuje, da je prišel do dokumenta o zasedanju ruskega sveta za nacionalno varnost januarja 2016, na katerem naj bi ruski predsednik Vladimir Putin ruskim obveščevalnim agencijam naročil, da storijo vse, kar lahko, da pomagajo Trumpu do zmage na predsedniških volitvah, saj naj bi to bilo v interesu Rusije. Avtentičnosti dokumenta še niso potrdili.

The Guardian še navaja, da je Putin osebno naročil tajno operacijo podpore "duševno nestabilnemu Trumpu". Izvolitev Trumpa bi naj ustvarila družbeni kaos in oslabila ZDA, kar bi bilo v interesu Rusije. Guardian prav tako trdi, da naj bi Putin posedoval obremenilne informacije o Trumpu, s katerimi ga je izsiljeval.

Trump je v četrtek napadel novinarja Washington Posta Carol Leonnig in Philipa Ruckerja zaradi knjige, ki bo kmalu objavljena pod naslovom "I Alone Can Fix It" (Samo jaz lahko to uredim), v kateri je navedba, da naj bi bilo predsednico predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi po Trumpovem porazu na volitvah strah, da bo sprožil jedrsko vojno."Jaz sem bil tisti, ki nas je izvlekel iz vojn. Jaz sem bil tisti, ki je dosegel, da nas spet spoštujejo, ne kot prej, ko so se nam voditelji celega sveta smejali. Ko sem jaz bil tam, se niso smejali," je zagotovil Trump.

Ta izjava je potem sprožila ponovne objave videoposnetka njegovega govora v ZN, kjer so se voditelji dobesedno smejali, ko je izstrelil, da je v manj kot dveh letih njegova vlada dosegla več kot katerakoli druga vlada v zgodovini ZDA.

Pikantne podrobnosti objavlja v svoji novi knjigi o zadnjih mesecih Trumpove vladavine z naslovom "Landslide" (Plaz) tudi Michael Wolf, neprijetnih podrobnosti pa je polna tudi knjiga novinarja Wall Street Journala Michaela Benderja z naslovom "Frankly, We Did Win This Election" (Iskreno povedano, dobili smo te volitve).

V njej avtor med drugim navaja, kako je Trump uporabljal telefon soproge Melanie, da bi se izognil nadzoru, ki ga je zahteval šef kabineta John Kelly. V Trumpovi vladi je menda lahko skoraj vsak prišel v Ovalno pisarno in promoviral svoje ideje.

Loading...