Revija Reporter
Svet

Trump se je končno odločil: bo še eno TV soočenje?

STA

10. okt. 2024 11:16 Osveženo: 11:17 / 10. 10. 2024

Deli na:

Donald Trump in Kamala Harris na soočenju

Profimedia

Nekdanji predsednik in republikanski predsedniški kandidat Donald Trump je v sredo dejal, da se ne namerava udeležiti še enega televizijskega soočenja z demokratsko protikandidatko in podpredsednico ZDA Kamalo Harris. Zavrnil je tako vabilo televizijske mreže Fox News kot televizije CNN, poročajo ameriški mediji.

Trump je v sredo sporočil, da se pred volitvami 5. novembra ne bo udeležil nobenega soočenja več. "Povratne tekme ne bo," je zapisal na svoji platformi Truth Social. Ob tem je navedel več razlogov za svojo odločitev, med drugim to, da se je glasovanje v nekaterih državah že začelo in da "vodi v anketah", čeprav te kažejo na zelo tesno tekmo, zlasti v nekaterih ključnih državah.

Sporočilo je podal kmalu po vabilu mreže Fox News, ki je Trumpu bolj naklonjena in je predsedniška kandidata povabila na soočenje 24. ali 27. oktobra. Pred tem je septembra odklonil tudi vabilo televizije CNN. Ta je želela soočenje organizirati 23. oktobra, Harris pa je vabilo sprejela.

Iz njenega štaba so takrat sporočili, da bo podpredsednica 23. oktobra v Atlanti, kjer naj bi potekalo soočenje, in da "bi se moral tudi Donald Trump postaviti pred volivce". Na Trumpovo zavrnitev soočenja v sredo se Harris za zdaj še ni odzvala.

Republikanski kandidat Trump se je na edinem soočenju s Kamalo Harris pomeril 10. septembra na televiziji ABC, pred tem pa se je junija soočil tudi s predsednikom ZDA Joejem Bidnom, ki je po poraznem nastopu kmalu zatem odstopil od predsedniške tekme.

Ko je položaj predsedniške kandidatke demokratske stranke prevzela Harris, so se napovedi izida volitev za demokrate izboljšale, s Trumpom pa sta v javnomnenjskih raziskavah že več tednov skoraj povsem izenačena, čeprav določene tesno prednost pripisujejo kandidatki demokratov.