Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Trump naj bi želel barantati s tajnimi dokumenti, ki jih je odnesel iz Bele hiše

Deli na:
Trump naj bi želel barantati s tajnimi dokumenti, ki jih je odnesel iz Bele hiše

Donald Trump - Foto: Facebook

Nekdanji ameriški predsednik Donald Trump naj bi tajne dokumente odnesel iz Bele hiše na svoje posestvo na Floridi, ker je želel barantati z Nacionalnimi arhivi ZDA, da mu v zameno izročijo dokumente, ki zadevajo preiskavo ruskega vpletanja v ameriške volitve 2016, ko je bil Trump izvoljen, poroča New York Times.

Trump naj bi bil jezen na upravo Nacionalnih arhivov, ker mu ta ni izročila dokumentov, za katere je trdil, da dokazujejo njegovo nedolžnost glede ruskega vpletanja v ameriške volitve 2016 ter domnevno krivičnost preiskave FBI in posebnega tožilca Roberta Muellerja.

Ta je ugotovil, da se je Rusija v volitve vpletala v Trumpovo korist, dokazov za sodelovanje Trumpove kampanje z Rusi ni našel, odločitev o Trumpovem oviranju preiskave pa je prepustil kongresu. Trump je preiskavo ruskega vpletanja v volitve - kot tudi vse druge proti njemu - označil za "lov na čarovnice".

Ob odhodu iz Bele hiše naj bi nekdanji predsednik osebno zapakiral več škatel z zaupnimi in drugimi dokumenti ter jih odnesel na Florido, čeprav bi jih moral po zakonu predati Nacionalnim arhivom.

Svojem svetovalcem je potem razložil, da bo dokumente zamenjal s tistimi, ki jih zahteva. Nacionalni arhivi so ga prijavili pravosodnemu ministrstvu. Nekaj dokumentov je vrnil, vendar ne vseh, agenti FBI pa so avgusta na njegovem floridskem posestvu dokumente zaplenili.


Trump je v težave spravil tudi svoje odvetnike, ki ga branijo v tožbi, s katero zahteva dokumente nazaj. Ena od njegovih odvetnic Christina Bobb je junija podpisala izjavo, da so bili Nacionalnim arhivom maja letos vrnjeni vsi dokumenti.

Televizija NBC sedaj poroča, da Bobbova, sicer tudi voditeljica skrajno konservativne televizije One America News, sodeluje s pravosodnim ministrstvom v nadaljevanju preiskave in da je izjavila, da so jo v podpis pisma prisilili.

V podpis naj bi jo prisilil Trumpov odvetnik Evan Corcoran, vendar pa je sama vztrajala in izsilila, da so v izjavo dodali, da potrjuje predajo vseh dokumentov "po informacijah, ki so ji bile zagotovljene". S tem se je zaščitila pred kazenskim pregonom v primeru neresnične izjave.

Po njeni izjavi se je preiskava nadaljevala, saj so v Nacionalnih arhivih vedeli, da niso dobili vseh dokumentov, o čemer so obvestili FBI. Pravosodno ministrstvo naj bi imelo tudi tajnega sodelavca ali sodelavko v Trumpovi graščini.

Med preiskavo 8. avgusta so agenti FBI zaplenili več kot 100 dokumentov z oznako zaupno. Trump medtem v medijih in na svojih zborovanjih trdi, da so mu agenti zaupne dokumente podtaknili med preiskavo. Njegovi odvetniki si tega na sodišču ne upajo trditi.