westlotto, igra 6 od 49 Svet24.si

Našla ga je "sreča", zdaj ga iščejo, ker ga ...

galunic1 Svet24.si

Mario Galunič: »Potrpežljivo bom čakal na vsa ...

koper Svet24.si

Vlada nad zakoni in ustavo – vsi grehi Janševe ...

bojan pozar-pl Reporter.si

Propadli politik Bojan Požar sedi na dobrem ...

andrej vizjak Necenzurirano

Vse afere in sporni posli ministra Vizjaka

kmetija Njena.si

Kmetija: Nagrada za zaupanje je nož v hrbet

spolno nadlegovanje Ekipa24.si

OBSOJEN! Nekdanji nogometaš Olimpije obsojen, ker...

Svet

Avstralija zaradi pakta z ZDA odpovedala 65-milijardni nakup francoskih podmornic, raje bo kupila ameriške

Deli na:
Avstralija zaradi pakta z ZDA odpovedala 65-milijardni nakup francoskih podmornic, raje bo kupila ameriške

Fotografija je simbolična. - Foto: Twitter

Francija je zaradi novega varnostnega zavezništva med ZDA, Veliko Britanijo in Avstralijo (Aukus), zaradi katerega so v Canberri odpovedali nakup francoskih jedrskih podmornic, v petek na pogovore v domovino poklicala svoja veleposlanika v ZDA in Avstraliji.

Francoski zunanji minister Jean-Yves Le Drian je sporočil, da je bila odločitev sprejeta zaradi "izjemne resnosti napovedi Avstralije in ZDA 15. septembra", poroča francoska tiskovna agencija AFP. Francija v sodobnem času še ni poklicala svojega veleposlanika v Washingtonu na takšna posvetovanja.

Opustitev projekta podmornic, na katerem sta Avstralija in Francija delali od leta 2016, predstavlja "nesprejemljivo ravnanje med zavezniki in partnerji," je dejal. Posledice teh odločitev "vplivajo na sam koncept naših zavezništev, naših partnerstev" in pomen Indopacifiške regije za Evropo, je dodal.


Francija bo zato, ker bo Avstralija podmornice na jedrski pogon kupila od ZDA, ostala brez 65 milijard dolarjev, poroča CNN.

Voditelji ZDA, Velike Britanije in Avstralije so v sredo napovedali sklenitev novega zavezništva v Indopacifiški regiji. Države bodo delile informacije na področju umetne inteligence, računalniških zmogljivosti ter podvodnih obrambnih zmogljivosti. Sem sodi pomoč Avstraliji, da pride do podmornic na jedrski pogon. Avstralski premier Scott Morrison je zagotovil, da si Avstralija ne prizadeva priti do jedrskega orožja. ZDA zatrjujejo, da ne gre za potezo, usmerjeno proti Kitajski.

Visoki predstavnik ameriške vlade je v četrtek zatrdil, da se je Washington posvetoval s Parizom pred sklenitvijo novega varnostnega zavezništva z Veliko Britanijo in Avstralijo (Aukus), zaradi katerega je slednja odpovedala nakup francoskih jedrskih podmornic.

Loading...