Revija Reporter
Svet

Trump je s Putinom govoril o "lovu na čarovnice"

STA

4. maj. 2019 6:00

Deli na:

Vladimir Putin in Donald Trump

Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump in njegov ruski kolega Vladimir Putin sta včeraj po telefonu razpravljala o razmerah v Venezueli. V pogovoru sta se med drugim dotaknila še Severne Koreje in razmer v Ukrajini, poročajo tuje tiskovne agencije.

Trump je Putinu pojasnil, da "ZDA stoji na strani prebivalcev Venezuele", je po pogovoru dejala tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Sanders.

ZDA v Venezueli podpirajo samooklicanega začasnega predsednika Juana Guaidoja, medtem ko Rusija podpira venezuelskega predsednika Nicolasa Madura.

Predsednika sta med drugim včeraj govorila še o jedrskih sporazumih, "tako novih kot posodobljenih", z možnostjo, da bi se v pogovore vključilo tudi Kitajsko, je dodala Sandersova.

V pogovoru, ki je trajal več kot eno uro, sta se dotaknila še trgovine, Severne Koreje in razmer v Ukrajini, Trump pa je ponosno v brk demokratom tvitnil, da sta govorila tudi o tako imenovanem lovu na čarovnice.

S tem je mislil na preiskavo ruskega vpletanja v ameriške volitve 2016, ki jo je vodil posebni tožilec Robert Mueller. Preiskava ni odkrila sodelovanja Trumpove kampanje z Rusi, vendar pa Mueller ni sprejel sklepa okrog Trumpovega oviranja preiskave.

Trump še vedno ne sprejema, da so mu Rusi pomagali do zmage proti Hillary Clinton s kampanjo dezinformacij na spletnih družbenih omrežjih in vdori v demokratske računalnike.

Novinar je Trumpa vprašal, ali je morda Putinu povedal, naj se ne vpleta v naslednje volitve, kar je Trumpa razjezilo in je novinarju dejal, da je zelo nevljuden. Novinar je vprašal znova in Trump je odgovoril, da o tem nista govorila.