stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Trump izjavil, da prekinja sodelovanje s "kitajsko lutko" WHO

Deli na:
Trump izjavil, da prekinja sodelovanje s "kitajsko lutko" WHO

Ameriški predsednik Donald Trump. - Foto: Profimedia

Ameriški predsednik Donald Trump je na nenapovedani novinarski konferenci, ki je bila posvečena kritikam Kitajske zaradi Hongkonga, dejal, da prekinja sodelovanje s Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO). S tem naj bi po ocenah poznavalcev preusmeril pozornost medijev z nemirov v Minnesoti.

Trump je ponovil stare obtožbe na račun WTO, zaradi česar je organizaciji že odvzel ameriška sredstva. ZDA so plačevale okrog 450 milijonov dolarjev na leto. Zdaj pa menda odnose povsem prekinja, ker naj bila WHO "kitajska lutka". Denar, ki bi šel WHO, bo raje namenil drugim po svetu, ki si ga bolj zaslužijo in potrebujejo, je dejal Trump. Vendar ni povedal, komu bo namenil denar od WHO.

Uradni razlog za prekinitev odnosov z WHO je ta, da organizacija ni izvedla reform. Ob tem je odgovornost za pandemijo koronavirusa ponovno naprtil Kitajski, kjer je virus dejansko nastal konec lanskega leta. Dejal je, da zaradi Kitajske trpi ves svet. To je ista Kitajska, ki jo je januarja in februarja še hvalil kot izjemno učinkovito proti koronavirusu, za katerega je dejal, da ne bo nikoli prišel v ZDA.


Zdaj je dejal, da je Kitajska zanemarila svoje obveznosti do poročanja WHO in pritiskala na WHO, da zavede svet.

Glede Hongkonga pa je dejal, da bodo ZDA omejile možnost prihoda kitajskih študentov v ZDA in začele postopek za odpravo posebnega statusa, ki ga je Hongkong užival glede trgovine in drugih odnosov z ZDA. "Kitajska zmanjšuje dolgotrajni in zelo ponosen status mesta, kar je tragedija za prebivalce Hongkonga, prebivalce Kitajske in tudi svet," je dejal Trump.

Trump se je s tem odzval na nov, po mnenju nekaterih, sporni kitajski zakon, ki omogoča posredovanje varnostnih sil proti protestnikom v Hongkongu. ZDA so ugotovile, da je Kitajska s tem prekršila sporazum z Veliko Britanijo o vrnitvi kolonije Kitajski, ki je zagotavljal visoko stopnjo avtonomije.