900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Trump grozi z umikom republikanske konvencije iz Severne Karoline, če mu ne zagotovijo polne dvorane

Deli na:
Trump grozi z umikom republikanske konvencije iz Severne Karoline, če mu ne zagotovijo polne dvorane

Donald Trump - Foto: Profimedia

Predsednik ZDA Donald Trump je opozoril demokratskega guvernerja Severne Karoline Roya Coopera, da bo premaknil nacionalno konvencijo republikanske stranke drugam, če mu ne zagotovijo polne dvorane. Republikanska konvencija v Charlottu, kjer bodo potrdili Trumpa kot predsedniškega kandidata, je na sporedu sicer avgusta.

Predsednik ZDA kljub temu že zdaj pritiska na guvernerja Cooperja k nadaljnji omilitvi ukrepov za zajezitev okužb z novim koronavirusom. Konvencije so poleg prizorišča formalne potrditve predsedniških kandidatov predvsem velik medijski spektakel. Trump se zadnje tri mesece brez množičnih zborovanj privržencev, ki mu dajejo energijo, po oceni poznavalcev počuti izgubljenega.

Guverner Severne Karoline sicer nadaljuje s postopnim odpiranjem zvezne države v skladu s priporočili znanstvenikov. V petek je dovolil odprtje frizerskih salonov, brivnic in restavracij, zaenkrat pa ne namerava odpreti telovadnic in barov in drugih dejavnosti, kjer je več ljudi naenkrat v zaprtih prostorih.

"Žal je demokratski guverner Roy Cooper še vedno v fazi zaprtja in ni sposoben jamčiti, da bo avgusta dovoljena polna dvorana. Republikanci morajo nemudoma dobiti odgovor, ali bo lahko prostor poln do kapacitete. Če ne, bomo na žalost prisiljeni najti drugo prizorišče konvencije z vsemi delovnimi mesti in razvojem, ki ga prinaša," je tvitnil Trump.

Predsednik je tvit objavil dva dni potem, ko je Severna Karolina doživela največjo dnevno rast števila okužb z novim koronavirusom doslej. Po podatkih univerze Johnsa Hopkinsa se je v Severni Karolini doslej z novim koronavirusom okužilo skupno 23.365 oseb, za covidom-19 je umrlo 784 ljudi. Okrevalo jih je doslej 11.637. V ZDA se je z novim koronavirusom doslej okužilo 1,646 milijona ljudi, za covidom-19 pa jih je umrlo 97.811.



Cooperjev urad je na Trmpov tvit odgovoril, da zdravstveni uradnik zvezne države sodelujejo z republikansko stranko pri načrtu za konvencijo. "Severna Karolina se pri zaščiti javnega zdravja in varnosti zanaša na podatke in znanost," je sporočil guvernerjev urad.

Trump v pritisku na Severno Karolino malce prehiteva tudi republikansko stranko, saj vodstvo še ne ve, kako se bo pandemija razvijala in ali bo od 24. do 27. avgusta mogoče oziroma varno razveseliti Trumpa s polno dvorano navdušenih navijačev.

Demokrati takih težav kot Trump nimajo. Datum konvencije v Wisconsinu so preložili za mesec dni, od 17. do 20. avgusta, in razpravljajo o možnosti, da bi bila konvencija v veliki meri opravljena na daljavo preko videokonference. Javnomnenjske ankete se sicer trenutno vse bolj pomikajo v prid Bidnu, kar kaže, da Trump z javnimi nastopi svoji kandidaturi trenutno bolj škodi kot koristi.

Ameriški analitiki večinoma menijo, da bodo novembrske predsedniške volitve predvsem referendum za ali proti Trumpu.