Revija Reporter
Svet

Trump grozi Venezueli z gospodarskimi sankcijami

STA

18. jul. 2017 8:22 Osveženo: 10:03 / 09. 8. 2017

Deli na:

Trump je pozdravil pogumno dejanje Venezuelcev, ki so na nedavnem referendumu glasovali proti tej skupščini in za demokracijo, svobodo in vladavino prava.

Predsednik ZDA Donald Trump je Venezueli zagrozil s sankcijami, če bo predsednik Nicolas Maduro izvedel za 30. julij napovedano ustavodajno skupščino za spremembo ustave, ki bi omogočila, da se vladajoči socialisti, ki so državo pripeljali na rob propada, obdržijo in utrdijo na oblasti.

Trump je pozdravil pogumno dejanje Venezuelcev, ki so na nedavnem referendumu glasovali proti tej skupščini in za demokracijo, svobodo in vladavino prava.

Maduro je ameriški predsednik označil za slabega vodjo, ki "sanja, da bi postal diktator". "ZDA ne bodo stale ob strani, ko Venezuela propada. Če bo Madurov režim vsilil svojo ustavodajno skupščino, bodo ZDA sprejele trdne in hitre gospodarske ukrepe. Še enkrat pozivamo k svobodnim in poštenim volitvam," je med drugim sporočil ameriški predsednik.

Tiskovni predstavnik Bele hiše Sean Spicer je to ponovil in dejal, da je bilo več kot sedem milijonov glasov Venezuelcev velika zavrnitev predlaganih ustavnih sprememb, ki bodo spodkopale demokratične ustanove. Spicer je izrekel obsodbo nasilja v Venezueli in pozval države v regiji, naj pritisnejo na Madura.

Venezuelska opozicija se je po več kot 100 dnevih stavk in nasilja odločila, da bo šla do konca. V sredo naj bi se začel proces ustanovitve alternativne vlade, v četrtek bo 24-urna splošna stavka, v petek pa namerava nacionalni parlament, ki je pod vodstvom opozicije, imenovati 13 članov vrhovnega sodišča, ki je zvesto Maduru.