malalan karmen Odkrito.si

Znan slovenski draguljar z ženo v Južno Afriko

jayme closs Svet24.si

Surovo ubil starša 13-letnice in jo nato ugrabil,...

profimedia-0347342852 Petisvet.si

V čem so nebesna znamenja močna in v čem šibka?

upokojenci, upokojenka, socialno ogroženi Svet24.si

Kdo bo vladal slovenskim upokojencem?

amanda-eller Svet24.si

Izginila je v pragozdu in preživela: dva tedna je...

timon sturbej Njena.si

Igralec Reke ljubezni bo snemal z legendarnim ...

Bojan papez kolo Njena.si

Noro: Bojan Papež s kolesom do Dubrovnika!

Svet

Trump dvignil carine na kitajski uvoz, Peking mu je vrnil z dvigom carin na ameriško blago

Deli na:
Trump dvignil carine na kitajski uvoz, Peking mu je vrnil z dvigom carin na ameriško blago

Foto: Profimedia - Dialog med državama je trenutno prekinjen.

Predsednik ZDA Donald Trump je včeraj zjutraj sprožil rafal tvitov v prid svoji trgovinski politiki do Kitajske, pri čemer mu je pomagala jutranja oddaja ameriške televizije Fox News. Voditelj te televizije je že v nedeljo prisilil glavnega gospodarskega svetovalca Bele hiše Larryja Kudlowa k priznanju, da bodo višje carine plačali ameriški potrošniki.

Kudlow je moral Chrisu Wallacu "bogokletno" priznati, da bodo višje ameriške carine na kitajski uvoz plačali ameriški potrošniki, Kitajska pa bo zaradi trgovinskega spora oziroma carin plačala s počasnejšo gospodarsko rastjo.

Kudlow ni uspel razložiti, kako je to dobro bodisi za ameriške potrošnike ali za ekonomiji obeh držav, kaj šele svet.

ZDA so v petek povišale carine na uvoz iz Kitajske, vlagatelji na newyorških borzah pa so se na to iracionalno odzvali z rastjo indeksov.

Kitajska je danes uvedla povračilne ukrepe, indeks Dow Jones pa je padel za več kot 600 točk. Trump še naprej trdi, da 25-odstotne carine na 200 milijard dolarjev kitajskega uvoza ne bodo škodile ameriškim potrošnikom. Ekonomisti se držijo za glave zaradi takšne ekonomske preproščine, ki ji Trumpovi podporniki za zdaj še verjamejo.Trumpovi zavezniki na televiziji Fox News to vprašanje bolj ali manj zanemarjajo in se osredotočajo na vodilnega demokratskega predsedniškega kandidata Josepha Bidna, znanega po nepremišljenih izjavah, ki je ponesrečeno izstrelil izjavo, da Kitajska ekonomsko ni niti najmanj nevarna ZDA.

Kitajska je v odgovor na ameriške carine uvedla carine na 60 milijard uvoza iz ZDA, pri čemer gre večinoma za kmetijske pridelke, kar je merjeno na Trumpovo podeželsko volilno bazo.

Carine sicer začnejo veljati šele 1. junija, trgovinska pogajanja med državama, katerih zadnji krog se je v petek v Washingtonu končal brez napredka, pa se nadaljujejo.

V veljavi ostaja tudi Trumpova grožnja, da bo na 25 odstotkov povišal carine tudi na preostali kitajski uvoz v vrednosti okoli 325 milijard dolarjev.

Loading...