lea mederal 1 Dobra karma

Znana nosečnica upošteva nasvete Tanje Žagar in...

Alec Baldwin Svet24.si

VIDEO: Alec Baldwin se umika. Je klonil?

tito primerjava Reporter.si

Predstavil rezultate analize, ki dokazujejo, da ...

b64cdc39d252bf0b05e37161f3c928ac Svet24.si

Kacin se je vrnil in povedal, kdaj bo vlada ...

janez janša1 Necenzurirano

Če ne dobiš varovanih podatkov, kliči Lahovnika...

magnifico Odkrito.si

Kaj Magnifico pravi o Janševem tvitu?

Saša Einsiedler-18 Njena.si

Saša Einsiedler znova pod žarometi

Svet

Trst osvobodili Hrvati

Deli na:

Hrvaški predsednik Stipe Mesić je v ponedeljek zvečer v Zagrebu izjavil, da so med drugo svetovno vojno Istro vse do Trsta osvobodili hrvaški partizani in da bi morala biti Slovenija hvaležna, saj bi sicer "gledala na morje z oddaljenosti 20 kilometrov".

Hrvaški predsednik Stipe Mesić je v ponedeljek zvečer v Zagrebu izjavil, da so med drugo svetovno vojno Istro vse do Trsta osvobodili hrvaški partizani in da bi morala biti Slovenija hvaležna, saj bi sicer "gledala na morje z oddaljenosti 20 kilometrov".

Kot je dejal na predavanju študentom zagrebške Fakultete za politične vede, med katerim se je vrnil tudi v čas druge svetovne vojne, so se takrat hrvaške partizanske enote bojevale v Istri vse do Trsta, medtem ko so se slovenski partizani borili proti fašistom in domačim izdajalcem predvsem na avstrijski meji. "Če hrvaške enote ne bi osvobodile omenjenega prostora, bi danes Slovenija gledala na morje z oddaljenosti 20 kilometrov," je dejal hrvaški predsednik.

Pri tem je ponovil, da Hrvaška ne more sprejeti slovenskih zahtev po celovitem Piranskem zalivu in da je Badinterjeva komisija izrecno povedala, da bodo meje nekdanjih republik SFRJ postale meje novih samostojnih držav. Menil je tudi, da "Slovenija ni problem Hrvaške, temveč Evropske unije". "Naj EU poskrbi za to," je ponovil.

Poudaril je, da sta bili Hrvaška in Slovenija v sporu glede meje tudi v času, ko je Slovenija vstopila v EU. "Isti mejni spor, ki ga ima Hrvaška s Slovenijo, je imela Slovenija z nami, ko se je priključila EU. Torej je treba tudi malo načelnosti," je dejal Mesić.

Znova je poudaril, da je omenjeni spor možno urediti na Meddržavnem sodišču v Haagu, "kar Slovenija zavrača". Hrvaški predsednik je izrazil prepričanje, da bosta državi na koncu prišli do rešitve ali pa da bosta "spor enostavno zamrznili, kot je zamrznjen spor s Črno goro".

Ne glede na to je sklenil, da bo Hrvaška v letošnjem letu končala potrebne reforme, ter da bi v prihodnjem letu lahko postala članica EU. Tudi italijanski zunanji minister Franco Frattini je v ponedeljek v Zagrebu dejal, da pričakuje, da bo Hrvaška lahko postala polnopravna članica evropske družine v prihodnjem letu. Frattini je dodal, da Italija močno podpira vstop Hrvaške v EU.

Frattini je ponedeljkov uradni obisk na Hrvaškem zaključil zvečer v Pulju na srečanju z italijansko skupnostjo na Hrvaškem in v Sloveniji. Obljubil ji je, da bo italijanska vlada poskusila v rebalansu državnega proračuna nadomestiti tretjino denarja manj, ki ga je zaradi krize morala zmanjšati v proračunu na začetku leta.

Frattini in hrvaški zunanji minister Gordan Jandroković sta v ponedeljek v Zagrebu podpisala Memorandum o sodelovanju med Hrvaško in Italijo kot okvir za politično in strateško sodelovanje dveh držav na vseh področjih. Prvo srečanje koordinacije, v kateri bodo resorni ministri, je napovedano za maj v Rimu.

loading...
Loading...