stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Trojka zahteva od Grčije, da takoj odpusti več tisoč javnih uslužbencev

Deli na:
Trojka zahteva od Grčije, da takoj odpusti več tisoč javnih uslužbencev

Foto: arhiv Reporterja

Mednarodni posojilodajalci so danes ob prihodu v Atene grško vlado pozvali, naj nemudoma odpusti več tisoč javnih uslužbencev. Današnje srečanje predstavnikov Grčije in trojke - Evropske komisije, Evropske centralne banke (ECB) in Mednarodnega denarnega sklada (IMF) - je prvo, potem ko so v IMF v četrtek v zvezi z Grčijo priznali določene napake.

Mednarodni posojilodajalci vztrajajo, da morajo grške oblasti do konca leta odpustiti 4000 javnih uslužbencev, pisanje grškega časnika Katimerini povzema nemška tiskovna agencija dpa.

A v Atenah so odločeni, da od trojke izterjajo več časa, ki naj bi ga potrebovali, da se odločijo, katere javne uslužbence odpustiti. Država je namreč ravno v postopku združevanja in ukinjanja določenih javnih organizacij.

Na dnevnem redu predstavnikov grške vlade ter komisije, ECB in IMF so tudi znižanje davka na dodano vrednost v sektorju prehrambenih storitev.

Grška vlada namreč vztraja, da ga je treba v času turistične sezone v restavracijah znižati s 23 na 13 odstotkov, trojka pa je proti, ker jo skrbi padec prodaje restavracij.

Kot so pojasnili predstavniki grškega finančnega ministrstva, bo revizija finančnega in gospodarskega položaja Grčije, ki se je začela danes, trajala nekaj dni, od nje pa je odvisna sprostitev nove tranše finančne pomoči, težke 3,3 milijarde evrov.

IMF je v poročilu o reševanju Grčije v četrtek priznal napake, ki so privedle do globlje recesije v tej državi in do višje stopnje brezposelnosti. IMF je ocenil, da je skupaj z Evropsko komisijo in Evropsko centralno banko s prisilnimi varčevalnimi ukrepi poslabšal položaj te ranljive evrske države.