sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

Goran Dragić 23 mm Ekipa24.si

Kakšna izpoved! Goran Dragić razkril, zakaj je ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Renato šokiral z maščevanjem

Scheffler 23 pm Ekipa24.si

Številka ena na svetu v lisicah! Ne boste ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Tragedija pri Lampedusi: »Dan solza« za »kruti svet«, ki ignorira trpljenje beguncev

Deli na:
Tragedija pri Lampedusi: »Dan solza« za »kruti svet«, ki ignorira trpljenje beguncev

Foto: Reuters

Na morju pri italijanskem otoku Lampedusa danes nadaljujejo iskanje pogrešanih po četrtkovi nesreči ladje z okoli 500 prebežniki, poročajo tuje tiskovne agencije. Doslej so iz vode potegnili 111 trupel, 155 ljudi so rešili, ostale pa pogrešajo in skoraj ni več možnosti, da bi kdo še ostal živ.

Iskalno akcijo otežujejo močan veter in visoki valovi. Ladja s prebežniki, ki jo je zajel požar, se je v nesreči prevrnila in potopila ter zdaj leži kakih 40 metrov globoko. Potapljači, ki so se že spustili do razbitine, poročajo o številnih truplih, ki ležijo na in v okolici ladje.

V Italiji so sicer danes razglasili dan žalovanja za žrtvami nesreče. Na ladji so bili povečini prebežniki iz Somalije in Eritreje, ki so se na pot proti Lampedusi odpravili iz Libije.

Nesrečnih priseljencev se je v Assisiju spomnil tudi papež Frančišek, ki je dejal, da bi moral biti današnji dan "dan solza" za "kruti svet", ki ignorira trpljenje beguncev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Župan Lampeduse Giusu Nicolini je zgrožen pozval k ukrepanju politike v Rimu. "Po teh smrtih pričakujemo, da se bo nekaj spremenilo. Stvari ne morejo ostati enake," je dejal. "Prihodnost Lampeduse je neposredno povezana s politikami glede imigracije in azila," je dodal.


Italijanski notranji minister Angelino Alfano je na pomoč poklical tudi Evropsko unijo, predvsem pri nadziranju italijanske južne morske meje, pa tudi pri zagotavljanju več pomoči Afriki, da bi zajezili priseljevanje in poskuse nevarnega prečkanja Sredozemskega morja.

"Morje je meja med Afriko in Evropo, ne med Afriko in Sicilijo," je dejal Alfano med obiskom otoka in napovedal, da se bo glede problema priliva priseljencev na Lampeduso prihodnji teden sestal tudi z Evropsko komisarko za notranje zadeve Cecilio Malmström. "To ni le italijanski problem," je še poudaril.

Italijanskega ministra je danes posredno podprl tudi slovenski zunanji minister Karl Erjavec. V odzivu na tragedijo pred Lampeduso je zunanje ministrstvo na Twitterju zapisalo izraze sožalja ministra, pa tudi besede, da "smo bili znova opozorjeni, da bi se morali vprašanja migracij lotiti bolj previdno".

Lampedusa je ena glavnih točk iskalcev azila v Evropi. Prihajajo predvsem iz držav Afrike in Bližnjega vzhoda, v katerih divjajo spopadi in nasilje. Samo letos je na obale Italije prispelo okoli 25.000 pribežnikov. To je trikrat več kot lani, a vendar še vedno le polovico od tega, kolikor jih je poskušalo prebegniti v času Arabske pomladi leta 2011 iz držav Severne Afrike.

Po ocenah človekoljubnih organizacij je v zadnjih 20 letih umrlo med 17.000 do 20.000 migrantov, ki so skušali doseči Evropo, predvsem z nevarnimi ladjami in čolni. Zadnja podobna tragedija se je zgodila junija 2011, ko je umrlo med 200 in 270 prebežnikov iz Libije, še navaja AFP.