Revija Reporter
Svet

Tožilci Trumpa povezali z napadom na Kapitol

STA

11. feb. 2021 7:50 Osveženo: 7:52 / 11. 2. 2021

Deli na:

Hujskaški govor Trumpa pred Kapitolom v Washingtonu.

Profimedia

Demokratski tožilci so v sredo v senatu s prikazom njegovih izjav povezali bivšega predsednika ZDA Donalda Trumpa z napadom njegovih podpornikov na kongres 6. januarja, s predstavitvijo dokazov v ustavni obtožbi pa bodo nadaljevali še danes. Nato bo na vrsti obramba.

Predstavniški dom kongresa je 13. januarja potrdil drugo ustavno obtožbo proti Trumpu zaradi upora proti državi. Ustavna obtožba je posledica napada njegovih privržencev na kongres, pri čemer je umrlo pet ljudi.

Trump je novembrske predsedniške volitve opredelil kot prevaro že pred volitvami, nato pa s tem nadaljeval vse do usodnega dne. Podporniki so ga vzeli zares, kar sedaj izjavljajo med drugim na sodiščih, kjer jih kazensko preganjajo zaradi nasilja.

Prvi dan sojenja je v torek potekal okrog tega, ali je ustavna obtožba predsednika, ki ga ni več na položaju, legitimna. Upravitelji ustavne obtožbe, to so demokratski kongresniki, ki v senatu nastopajo v vlogi tožilcev, so ustavnost in zakonitost potrdili z zgodovinskimi primeri ustavnih obtožb nekdanjih državnih uradnikov.

Jamie Raskin iz Marylanda je dejal, da je argument Trumpovih odvetnikov, da se bivšega predsednika ne more ustavno obtožiti, nesmisel. "Ustava jasno določa, da ni nikjer nobene januarske izjeme za ustavno obtožbo, da lahko predsednik januarja pred iztekom mandata zagreši zločin, zaradi katerega bi ga lahko preganjali vsak mesec v štiriletnem mandatu, ne bi ga pa smeli ravno zadnji mesec," je dejal Raskin.

Trumpova odvetnika Bruce Castor in David Schoen tudi po mnenju nekaterih republikancev nista uspela utemeljiti, zakaj bi bil Trump imun pred ustavno obtožbo. "Bila sta neorganizirana. Govorila sta o vsem mogočem razen o temi razprave - ali se lahko ustavno obtoži predsednika po odhodu s položaja. Upravitelji ustavne obtožbe so podali tehtne argumente, predsednikova odvetnika pa ne," je dejal republikanski senator iz Louisiane Bill Cassidy.

Na vagonih newyorške podzemne železnice so se že pojavili reklamni oglasi, ki se norčujejo iz Castorja in Schoena, ki sta delo sprejela v zadnjem trenutku, ker Trumpa ni hotel braniti skoraj nihče drug. "Ste ustavno obtoženi in vas noče nihče zastopati? Pokličite Castorja in Schoena," pravi ironični oglas in dodaja, da bo zaradi njunega dela postal privlačen in sposoben tudi Trumpov odvetnik Rudy Giuliani.

Sposobnost odvetnikov sicer ni težava, ker je dovolj republikanskih senatorjev odločenih, da ne bo glasovalo za obsodbo, zato lahko Castor in Schoen delata, kar hočeta. Demokrati so se izjemno pripravili, kar jim priznavajo tudi Trumpovi podporniki v senatu. Republikanci v senatu čečkajo po papirjih, berejo knjige in se igrajo s telefoni, medtem ko čakajo, da bo vsega skupaj konec.

Vprašanje ustavnosti ustavne obtožbe je bilo rešeno v torek zvečer, ko je šest republikancev glasovalo s 50 demokrati za nadaljevanje sodnega procesa. Torek in sreda sta bila za Trumpa uničujoča, saj so tožilci prikazovali videoposnetke njegovih izjav o volilnih prevarah in posnetke nasilja v kongresu.

Demokrati so temu v sredo dodali posnetek napada Trumpovih privržencev na avtobus kampanje demokratskega predsedniškega kandidata Josepha Bidna pred lanskimi volitvami. Avtobus so v Teksasu zrinili s ceste in Trump je tvital, da ima rad Teksas ter napadalce pohvalil kot domoljube.

Demokrati so tudi pokazali, kako je po volitvah pritiskal na državne uradnike, naj spremenijo izid volitev, ki jih je izgubil, nato pa dogajanje 6. januarja. Zaradi tega nameravata Trumpova odvetnika sedaj trditi, da demokrati s prikazom divjanja Trumpovih podpornikov poveličujejo nasilje.

Napad na kongres, kjer so 6. januarja formalno potrjevali izid volitev, je bil zadnji poskus spremembe Trumpovega poraza v zmago. Svoje podpornike je prepričal, da lahko podpredsednik ZDA Mike Pence, ki je predsedoval proceduri, izid spremeni. Napadalci sami izjavljajo, da so verjeli, da lahko to dosežejo, čeprav je to v nasprotju z ustavo in zakoni.

"Trump je že lani spomladi ugotovil, da lahko izgubi volitve in je začel sejati seme jeze med svoje podpornike s trditvijo, da lahko izgubi le s prevaro," je dejal eden od tožilcev Joseph Neguse.

"Drhal je iskala Mika Pencea in je kričala, da ga bo obesila. Iskali so tudi predsednico predstavniškega doma Nancy Pelosi. Trump jima je dal na hrbet tarčo in drhal ju je hotela ujeti," je dejala Stacey Plaskett med posnetki evakuacije Pencea in drugih kongresnikov pred napadalci, ki so kričali "Obesimo Pencea!" in "Kje si Nancy? Pridi, Nancy, iščemo te!".

"Več mesecev je pozival podpornike, naj gredo nad kongres na določen dan, ob določeni uri, da ustavijo potrditev volilnega izida. Trumpova dejanja so ogrozila mirni prenos oblasti, simbol naše demokracije," je dejala Plaskettova. Med predstavitvijo so bili posebej dramatični posnetki spopada policistov z napadalci in posnetek policijske ustrelitve napadalke.

"Nam se je to zdela norost, vendar je imela norost metodo. Ko je drhal prebila policijski obroč, je Trump vse to gledal po televiziji v Beli hiši in užival," je dejal Raskin. "Ti ljudje niso prišli z vedrega neba. Trumpove besede so bile glavni del velike laži o volitvah, zaradi katere je prišlo do napada," je dejal Joaquin Castro iz Teksasa.

Glavni del Trumpove obrambe je izjava pred napadom na kongres, da želi mirne proteste. "To je bilo edinih nekaj sekund v govoru z 11.000 besedami, ko je omenil mir. Besedo boj je uporabil dvajsetkrat, med drugim poziv, naj se borijo kot hudiči. In so prišli, odeti v njegove zastave in teptali našo ameriško zastavo," je dejala Madeleine Dean.

Sreda in še današnji dan sta posvečena predstavitvi primera tožilstva, nato bosta v petek in soboto svoje opravila Turmpova odvetnika. V nedeljo bodo na sporedu morebitna vprašanja senatorjev in v ponedeljek bi bilo lahko že vsega konec. Razen če se kdo ne odloči za zaslišanje prič. Vendar republikanci tega ne bodo storili, demokrati pa prav tako ne nameravajo porabljati kaj več časa s Trumpom, kot je nujno potrebno.