stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Tornadi v ZDa terjali 28 življenj

Deli na:
Tornadi v ZDa terjali 28 življenj

Foto: Reuters

Napovedi meteorologov o ponovitvi uničujočih tornadov, ki so v sredo razdejali osrednji del ZDA in pri čemer je umrlo 13 ljudi, so se v petek uresničile. Na območju od Mehiškega zaliva na jugu pa vse do Velikih jezer na meji med ZDA in Kanado so tudi v petek divjali tornadi. Umrlo je najmanj 28 ljudi.

Tornado je na jugu zvezne države Indiane popolnoma zravnal z zemljo kraj Marysville s 1900 prebivalci in večinoma tudi sosednji kraj Henryville z 2000 prebivalci. Po zadnjih podatkih je v Indiani skupno umrlo 14 ljudi.

Televizijski posnetki iz kraja Henryville kažejo, kako veter odnaša strehe, ob hišah pa so ruševine. Po navedbah novinarja ameriške tiskovne agencija AP je tamkajšnja šola uničena, veter je izruval drevesa, avtomobili pa so bili poškodovani zaradi toče v velikosti žoge za baseball. Po navedbah oblasti je v šoli potekal pouk v času pustošenja tornada, a je pri tem prišlo le do manjših poškodb.

O 12 smrtnih primerih pa so poročali iz zvezne države Kentucky. Že v sredo je tornado razdejal mesto Harrisburg v zvezni državi Illinois, kjer je umrlo šest ljudi. Za nekaj časa je bilo zaprto tudi mednarodno letališče pri Cincinnatiju.


V petek je močno zapihalo tudi preko zapora maksimalne varnosti pri Huntsvilleu v Alabami, vendar pa je le odneslo streho in malce razmajalo varnostne ograje. O žrtvah in ranjenih niso poročali, niti o poskusu bega katerega od 2100 zapornikov.

V samem mestu Huntsvilleu je v bolnišnici končalo najmanj pet oseb, na televizijskih posnetkih pa so bili vidni prevrnjeni tovornjaki, uničene hiše in strehe, podrti daljnovodi in podobno opustošenje, ki ga pusti za seboj tornado.

V kraju Chattangooga v zvezni državi Tennessee je bilo medtem hudo poškodovanih okoli 20 domov, šest ljudi pa so odpeljali v bolnišnico.

Več deset tisoč učencev in dijakov v več zveznih državah je bilo zaradi pustošenja tornadov poslanih domov, zaprtih je ostalo tudi več univerz v Kentuckyju.