vročina, moški, park Svet24.si

Po ohladitvi nas čaka prvi vročinski val

robert tomazin Svet24.si

Janševi politični nastavljenci že izgubljajo ...

piarovci lobisti-2 Necenzurirano

To so zmagovalci Janševega pohoda na medije in ...

branko grims Reporter.si

Sramota, kaj počne Branko Grims: na twitterju ...

doncic Ekipa24.si

Auč, naravnost v ... Curry Dončiću pokazal, ...

milan-gačanovič---gacho Njena.si

Bo Gacho boter Hajdinemu in Anžetovemu otroku?

cristiano georgina 22 Ekipa24.si

Uh, kako je seksi! Ronaldova zaročenka po smrti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Tornadi v ZDa terjali 28 življenj

Deli na:
Tornadi v ZDa terjali 28 življenj

Foto: Reuters

Napovedi meteorologov o ponovitvi uničujočih tornadov, ki so v sredo razdejali osrednji del ZDA in pri čemer je umrlo 13 ljudi, so se v petek uresničile. Na območju od Mehiškega zaliva na jugu pa vse do Velikih jezer na meji med ZDA in Kanado so tudi v petek divjali tornadi. Umrlo je najmanj 28 ljudi.

Tornado je na jugu zvezne države Indiane popolnoma zravnal z zemljo kraj Marysville s 1900 prebivalci in večinoma tudi sosednji kraj Henryville z 2000 prebivalci. Po zadnjih podatkih je v Indiani skupno umrlo 14 ljudi.

Televizijski posnetki iz kraja Henryville kažejo, kako veter odnaša strehe, ob hišah pa so ruševine. Po navedbah novinarja ameriške tiskovne agencija AP je tamkajšnja šola uničena, veter je izruval drevesa, avtomobili pa so bili poškodovani zaradi toče v velikosti žoge za baseball. Po navedbah oblasti je v šoli potekal pouk v času pustošenja tornada, a je pri tem prišlo le do manjših poškodb.

O 12 smrtnih primerih pa so poročali iz zvezne države Kentucky. Že v sredo je tornado razdejal mesto Harrisburg v zvezni državi Illinois, kjer je umrlo šest ljudi. Za nekaj časa je bilo zaprto tudi mednarodno letališče pri Cincinnatiju.


V petek je močno zapihalo tudi preko zapora maksimalne varnosti pri Huntsvilleu v Alabami, vendar pa je le odneslo streho in malce razmajalo varnostne ograje. O žrtvah in ranjenih niso poročali, niti o poskusu bega katerega od 2100 zapornikov.

V samem mestu Huntsvilleu je v bolnišnici končalo najmanj pet oseb, na televizijskih posnetkih pa so bili vidni prevrnjeni tovornjaki, uničene hiše in strehe, podrti daljnovodi in podobno opustošenje, ki ga pusti za seboj tornado.

V kraju Chattangooga v zvezni državi Tennessee je bilo medtem hudo poškodovanih okoli 20 domov, šest ljudi pa so odpeljali v bolnišnico.

Več deset tisoč učencev in dijakov v več zveznih državah je bilo zaradi pustošenja tornadov poslanih domov, zaprtih je ostalo tudi več univerz v Kentuckyju.