Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Tokio napoveduje sestrelitev severnokorejske rakete

Deli na:
Tokio napoveduje sestrelitev severnokorejske rakete

Foto: Reuters

Japonska je danes sporočila, da bo sestrelila severnokorejsko raketo, če bo kršila njen zračni prostor. V pripravljenosti so tako rakete zračne obrambe na kopnem kot tudi v mornarici, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Severna Koreja sicer napoveduje, da bo raketo dolgega dosega izstrelila med 10. in 22. decembrom.

Kot zatrjujejo v Pjongjangu, naj bi raketa s seboj v vesolje ponesla satelit, vendar pa mednarodna skupnost to načrtovano izstrelitev vidi predvsem kot preizkus tehnologije balističnih raket, ki bi lahko ponesle tudi jedrsko konico. Tovrstne preizkuse je prepovedal tudi Varnostni svet Združenih narodov.

Ameriški strokovnjaki sicer ocenjujejo, da bi Severni Koreji zdaj načrte nekoliko prekrižal sneg. Območje izstrelišča Sohae so namreč zajele obilne snežne padavine in satelitski posnetki ne kažejo, da bi bilo območje kakorkoli pripravljeno na izstrelitev. Vendar bi to lahko le začasno zaustavilo severnokorejske načrte, opozarjajo strokovnjaki z univerze Johna Hopkinsa.

Gre za drugi napovedan preizkus po aprilskem debaklu, ko je raketa unha-3 (vesolje-3) neslavno končala v Rumenem morju. Tokrat so po zagotovilih severnokorejskih znanstvenikov odpravili napako.

Po navedbah Severne Koreje bo prvi del rakete padel v Rumeno morje zahodno od Korejskega polotoka, drugi del pa v morje okoli 190 kilometrov vzhodno od Filipinov.

Tokio na drugi strani opozarja, da bo sestrelil vsakršen projektil, ki bo priletel iz Severne Koreje nad japonski zračni prostor. V okolici Tokia in na otoku Okinava so namestili rakete zemlja-zrak, ki naj bi bile sposobne sestreliti severnokorejsko raketo. V Rumenem morju pa so v pripravljenosti tudi napredne vojaške ladje tipa aegis, ki so opremljene z vrhunsko tehnologijo za zračno obrambo, še poroča AFP.