Revija Reporter
Svet

To so francoski lovci, ki jih bodo za milijardo evrov kupili Hrvati

STA
1 805

21. maj. 2021 7:31 Osveženo: 7:32 / 21. 5. 2021

Deli na:

Francoski lovec Dassault Rafale.

Profimedia

Hrvaška bo kupila 12 rabljenih francoskih vojaških letal F3R rafale, poroča Jutarnji list. Časnik se sklicuje na neimenovani vir in navaja, da bo Hrvaška za francoska letala odštela nekaj manj kot milijardo evrov. Hrvaški minister za obrambo Mario Banožić je napovedal, da bodo končno odločitev objavili do 28. maja.

Minister Banožić je po včerajšnji seji državnega sveta za obrambo, na kateri je državni vrh razpravljal o nakupu novih letal, novinarjem povedal, da bodo v naslednjih nekaj dneh sprejeli končno odločitev o izbiri ponudnika vojaških letal. Pojasnil je, da bodo javnost z odločitvijo seznanili do 30. obletnice hrvaških oboroženih sil, ki jo bodo obeležili 28. maja.

Jutarnji list je nato neuradno objavili, da je hrvaška vlada sprejela odločitev o nakupu 12 rabljenih francoskih vojaških letal F3R rafale. Kot dodaja, bo Hrvaška za celoten paket, ki vključuje letala, urjenje in oborožitev, plačala nekaj manj kot milijardo evrov. Če bodo pogodbo s Francijo podpisali že letos, bodo prvih šest letal dobili leta 2024, preostalih šest pa leto zatem, še dodaja časnik. Omenja, da bo najstarejše francosko letalo, ki ga bo kupila Hrvaška, staro deset let.

Na Hrvaško povabilo za nakup vojaških letal so prejeli štiri ponudbe. Švedska je ponudila nove letala gripen model C/D, ZDA pa nova letala F-16 blok 70. V ponudbi Francije so rabljena letala rafale, Izraela pa rabljeni ameriški F-16 barack. Neuradno je bilo že v začetku leta slišati, da sta v ožji izbiri nova ameriška letala in rabljena francoska.

Hrvaško vojaško letalstvo ima še nekaj uporabnih migov še iz jugoslovanskih časov, ki jih lahko uporabljajo najdlje do leta 2024. Če do takrat ne bodo nabavili novih letal, bodo morali prepustiti nadzor svojega zračnega prostora kateri od članic zveze Nato.