stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Hladna francoska prha za Hrvate: Niste še pripravljeni za vstop v schengen

Deli na:
Hladna francoska prha za Hrvate: Niste še pripravljeni za vstop v schengen

Mejni prehod Obrežje (fotografija je simbolična). - Foto: Bobo

Francoski zunanji minister Jean-Yves Le Drian je med včerajšnjim obiskom v Zagrebu izjavil, da Hrvaška še ni končala tehničnih priprav za vstop v območje schengna. Zavrnil je možnost, da bi Francija bolj lobirala za pridružitev Hrvaške schengenskem območju v zameno za hrvaški nakup francoskih vojaških letal rafale.

V Franciji razumemo, da si Hrvaška želi vstopiti v območje schengna, a je za to nujno soglasje vseh članic EU, treba pa je tudi izpolniti tehnične pogoje za članstvo, je povedal Le Drian na novinarski konferenci po srečanju s hrvaškim zunanjim ministrom Gordanom Grlićem Radmanom v Zagrebu.

Le Drian je izpostavil, da Hrvaška še ni končala tehničnih priprav za vstop v območje schengna. "Delo še ni končano, še posebej zato, ker gre za izjemno dolgo mejo, 1150 kilometrov. Zato sta potrebna budnost in natančnost," je izjavo vodje francoske diplomacije povzela francoska tiskovna agencija AFP.

Grlić Radman pa je izpostavil prizadevanja Zagreba, da bi migrantom na t.i. balkanski poti preprečili vstop na Hrvaško na njihovi poti v druge države EU.

Novinarje je zanimalo, ali Francija, ki bo leta 2022 prevzela predsedovanje EU, lahko dodatno lobira za vstop Hrvaške v schengen v zameno za morebiten nakup francoskega vojaškega letala rafale. Le Drian je ocenil, da gre za zelo drzno povezavo, ki jo je zavrnil. "To sploh ne gre tako," je povedal.



Poudaril je, da je suverena odločitev Hrvaške, katera vojaška letala bo kupila. Poleg Francije so vojaške lovce ponudile ZDA, Švedska in Izrael. Le Drian, ki je bil tudi francoski zunanji minister, meni, da je francoska ponudba dobra, in želi, da bi Hrvaška izbrala rafale.

Napovedal je še, da bo francoski predsednik Emmanuel Macron letos obiskal Hrvaško, če bodo to dovoljevale zdravstvene razmere glede pandemije bolezni covid-19.

Francoski zunanji minister se je srečal tudi s predsednikom države Zoranom Milanovićem in premierjem Andrejem Plenkovićem.

Le Drian je tudi obiskal območje sisaško-moslavške županije, kjer poteka sanacija posledic uničujočega potresa iz decembra lani. Francija je za pomoč Hrvaški prispevala 240 šotorov, poslala pa bo tudi šest mobilnih hiš.