Revija Reporter
Svet

To je vojska ruskih trolov, ki vlada svetu

A. Ž.

31. okt. 2019 6:00 Osveženo: 6:50 / 31. 10. 2019

Deli na:

Fotografija je simbolična.

Profimedia

Leta 2013 je ruski poslovnež Jevgenij Prigošin, ki naj bi bil tesno povezan z Vladimirjem Putinom, ustanovil internetno podjetje, ki s svojo vojsko spletnih trolov skuša vplivati na pomembne volitve in širi rusko propagando.

Prigošinovo podjetje se imenuje Internet Research Agency (IRA). To podjetje je ustvarilo omrežje lažnih računov na različnih spletnih platformah, ki vedno dajejo izjave o političnih različnih političnih temah in vedno zagovarjajo interese Kremlja. Ti lažni računi imajo vse več sledilcev.

Glavni urad Prigošinovega podjetja je bil najprej v sanktpetersburški soseski Olgino, zaradi česar je podjetje IRA dobila tudi vzdevek troli iz Olgina oziroma tovarna trolov iz Olgina.

V času ameriških predsedniških volitev leta 2016 je v glavnem uradu IRA v Olginu delalo do 900 zaposlenih, piše nemški tednik Focus. Kot je leta 2017 povedal nekdanji sodelavec IRA, je redaktor na uradu v Olginu na mesec zaslužil 55.000 rubljev (to je okoli 775 evrov).

Prigošinovi troli naj bi med drugim s pomočjo lažnih facebook računov, preden so bili avgusta 2017 deaktivirani, objavili 80.000 objav. Po Muellerjevem poročilu so s temi objavami dosegli najmanj 29 milijonov ameriških državljanov.

Po nekaterih podatkih so na facebooku Prigošinovi troli s svojo propagando po svetu dosegli kar 126 milijonov ljudi. Ni pa jasno, kako učinkovita je ta propaganda.

Troli iz Olgina se niso vpletali samo v ameriške predsedniške volitve, ampak tudi v referendumsko kampanjo o brexitu. Pred referendumom o brexitu, ki je bil junija 2016, so ruski troli objavljali sporočila s kar 150.000 tviter računov.

V letih 2016 in 2017 pa je bilo objavljenih tri milijone tvitov, ki so vplivali na avstralsko politiko in ki jih pripisujejo Prigošinovim trolom.

Pred ameriškimi volitvami, ki bodo leta 2020, Facebook odstranjuje račune na facebooku in instagramu, ki jih pripisujejo ruski IRA. Šef Facebooka Mark Zuckerberg je obljubil, da bo zaposlil 10.000 novih sodelavcev, ki se bodo borili proti lažnim novicam.

Šef Appla Tim Cook pa težavo z lažnimi objavami ne omejujejo samo na ruske trole. Po njegovem mnenju lahko govorimo o pravi digitalni epidemiji napadov na demokracijo.