Revija Reporter
Svet

To je politik, ki bo za en dan dela zaslužil skoraj 100.000 evrov

A. Ž.

8. feb. 2020 6:00

Deli na:

Thomas Kemmerich

Reuters

Thomas Kemmerich je politik, ki v zadnjih dnevih najbolj dviga prah v Nemčiji, in to zaradi tega, ker je bil za ministrskega predsednika zvezne dežele Turingije izvoljen s pomočjo glasov deželnih poslancev AfD.

Na deželnih volitvah v Turingiji, te so bile lani oktobra, je Kemmerich, ki je bil vodilni kandidat liberalne FDP, s svojo stranko komajda prišel v deželni parlament. Toda zaradi povolilnega pat položaja je bil pred dnevi, kljub temu, da predstavlja najmanjšo stranko v deželnem parlamentu, izvoljen za novega turinškega ministrskega predsednika.

Izvolitev je v Nemčiji sprožila pravi politični vihar, saj je Kemmerich postal ministrski predsednik tudi s pomočjo glasov poslancev protimigrantske AfD, ki jih v Turingiji vodi Björn Hocke. Ta je na državni ravni vodja strankinega nacionalnega desnega krila.

Zaradi političnega viharja se je Kemmerich kmalu upognil in po enem dnevu odstopil kot ministrski predsednik. Toda kot so izračunali nemški novinarji, bo za ta en dan opravljanja funkcije ministrskega predsednika mastno plačan.

Kljub temu, da je odstopil po enem dnevu, mu bo priznana celotne plača ministrskega predsednika za mesec februar. Skupaj z dodatki bo dobil 17.537 evrov bruto. A to ni vse. Upravičen je tudi do začasnega nadomestila. To nadomestilo je omejeno tudi navzdol (minimalno šest mesecev), tako da bo kljub enem dnevu opravljanja funkcije lahko prejemal začasno nadomestilo kar pol leta.

Prve tri mesece bo prejel nadomestilo v višini 50.312 evrov, zadnje tri pa 25.156 evrov. Skupaj bo v šestih mesecih upravičen do 75.468 evrov nadomestila. Če seštejemo februarsko plačo ministrskega predsednika in polletno začasno nadomestilo, bo Kemmerich za en dan opravljanja funkcije ministrskega predsednika dobil okoli 93.000 evrov bruto.

A to še ni vse. Če bo Kemmerich opravljaš še tekoče posle ministrskega predsednika, bo za povrh prejemal plačilo tudi za to delo.