Severni sij, slovenj gradec Svet24.si

Foto: Včerajšnji severni sij zopet viden tudi iz...

902623_106-intervju-prva1 Svet24.si

Županja odprtih vrat, ki deli stanovanja in ...

1687541884-dsc07123-1687541751687 Necenzurirano

Za Panvito nihče ne prižiga kresov

vila klemen jaklic PL Reporter.si

Razkrivamo: take so dimenzije luksuzne vile Klemna...

rogaska Ekipa24.si

Sporno poslovanje slovenskega prvoligaša pod ...

Alenka Marinič 1 Njena.si

Osebno: Alenka Marinič, kot je javnost ne pozna

luka doncic dallas oklahoma pm Ekipa24.si

'Pretepeni' Dončić po težko prigarani zmagi ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

To je novi bankovec za 50 evrov

Deli na:
To je novi bankovec za 50 evrov

Foto: Evropska centralna banka

ECB je predstavila novi bankovec za 50 evrov, ki bo v obtok prišel 4. aprila prihodnje leto. Po bankovcih za pet, 10 in 20 evrov je bankovec za 50 evrov četrti apoen iz druge serije, imenovane Evropa, uvedba pa predstavlja nov korak v prizadevanjih za večjo varnost bankovcev.

Bankovec za 50 evrov je apoen, ki se najpogosteje uporablja, saj predstavlja 45 odstotkov vseh evrskih bankovcev v obtoku. V obtoku jih je več kot vseh bankovcev za pet, 10 in 20 evrov skupaj, so navedli v Evropski centralni banki (ECB).

"Z uvedbo novega bankovca za 50 evrov bo valuta, ki jo dnevno uporablja 338 milijonov prebivalcev v območju evra, še bolj varna," je dejal član izvršilnega odbora ECB Yves Mersch. S pomočjo zaščitnih elementov je mogoče pristnost novega bankovca preveriti tudi z metodo otip-pogled-nagib.

Na novem bankovcu se v prosojnem okencu na zgornjem delu holograma pojavi portret Evrope, ki ga je mogoče videti z obeh strani bankovca. Portret Evrope je mogoče videti tudi v vodnem znaku. Na sprednji strani bankovca je svetleča številka, ki ob nagibanju naprej in nazaj spreminja barvo, pojavi pa se tudi svetlobni val, ki potuje navzgor in navzdol.

Da bi bile naprave za obdelavo bankovcev in instrumenti za preverjanje pristnosti povsod v območju evra pravočasno pripravljeni na novi bankovec, je evrski sistem uvedel partnerski program. Sredi junija je več kot 50 panožnih partnerjev podpisalo tudi memorandum o soglasju o prilagoditvi opreme za bankovce na novi bankovec, s čimer so izrazili svojo zavezanost temu, da zagotovijo nemoteno uvedbo novega bankovca.

Sledila bo še prenova bankovcev za 100 in 200 evrov, medtem ko bankovca za 500 evrov po odločitvi sveta ECB ne bodo več tiskali.