pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Prihodnji teden v obtok prihaja novi bankovec za 10 evrov

Deli na:
Prihodnji teden v obtok prihaja novi bankovec za 10 evrov

Foto: Reuters

Po vsej EU bomo v torek začeli uporabljati novi bankovec za 10 evrov serije Evropa. Evropska centralna banka (ECB) novost predstavlja z različnimi aktivnostmi - od kratkega predstavitvenega filma do tekmovanja "selfie z novim bankovcem za 10 evrov".

ECB je novi bankovec za 10 evrov javnosti prvič predstavila januarja. Gre za drugi bankovec iz serije Evropa, potem ko je prenovljen bankovec za pet evrov v obtok dala 2. maja lani.

Ta teden so skušali novost javnosti približati s kratkim filmom, ki je bil objavljen na spletnih straneh ECB. Napovedali pa so tudi številne druge aktivnosti, med drugim tekmovanje, poimenovano selfie z novim bankovcem za 10 evrov.

Novi bankovec bo, kot zagotavljajo v ECB, lahko prepoznati, saj ima podoben videz kot bankovec za 10 evrov iz prve serije, ima pa več novih in izboljšanih zaščitnih elementov. V vodnem znaku in na hologramu je portret Evrope, lika iz grške mitologije, po katerem je celina dobila ime.

Poleg portreta Evrope na hologramu in v vodnem znaku je na bankovcu tudi smaragdno zelena številka, ki ob nagibanju spreminja barvo iz smaragdno zelene v temno modro. Tako kot bankovce prve serije bo mogoče tudi nove bankovce enostavno ročno in vizualno preveriti z metodo "otip-pogled-nagib".

Bankovci za pet in deset evrov iz serije Evropa so bolj trpežni, saj so prevlečeni z zaščitnim premazom. To pomeni, da jih ne bo treba nadomeščati tako pogosto, s čimer se bodo znižali stroški in zmanjšal vpliv na okolje, so pojasnili v ECB.

Predvideni so tudi novi bankovci ostalih vrednosti, ki bodo po naraščajočem vrstnem redu glede na vrednost uvedeni postopno v naslednjih letih.