mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

To je nova zvezda francoske zmerne desnice

Deli na:
To je nova zvezda francoske zmerne desnice

François-Xavier Bellamy je katolik in nasprotuje istospolnim zakonskim zvezam in splavu - Foto: Reuters

Mladi François-Xavier Bellamy je postal nova zvezda francoske zmerne desnice.

Zanimivo je, da imajo vse tri (nekdaj) močne zmerno desne stranke v treh največjih romanskih članicah EU podobne težave. Tako Berlusconijevi Naprej Italiji, kot tudi španski Ljudski stranki in francoskim Republikancem (vse tri stranke so članice Evropske ljudske stranke) glasove odjedajo bolj desne, populistične stranke.

Še najbolje se za zdaj držijo španski konservativci, ki so po anketah še pred populistično Vox in liberalno stranko Ciudadanos, precej slabše pa se odrežejo njihovi italijanski in francoski zmerno desni kolegi. Liga Mattea Salvinija je Naprej Italijo tako v zadnjem času potisnila skoraj na obrobje, prav tako je Marine Le Pen s svojim Nacionalnim zborom v anketah pred evropskimi volitvami prehitela Republikance.

Ti zdaj svojo upanje vidijo v mladem, 33-letnem Françoisu-Xavierju Bellamyju, ki bo nosilec strankine kandidatne liste za evropske volitve. Bellamy je kljub mladosti že ugleden filozof, visokošolski profesor in politik. Na parlamentarnih volitvah leta 2017 je za las izgubil v drugem krogu, trenutno pa je podžupan v Versaillesu.

Je katolik in nasprotuje istospolnim zakonskim zvezam in splavu, hkrati pravi, da je krščanstvo Evropi prineslo sekularizem in da Evropa nima izključno krščanskih korenin. Kot piše nemški časnik Welt, Bellamyja, ki ima videz idealnega zeta, nekateri primerjajo z malim princem, izmišljenim junakom francoskega pisatelja Antoina de Saint-Exupéryja, drugi z božanskim bitjem kerubom.

Spletna stran euroactive.com pa je novo zvezdo francoske desnice označila za proorbanovskega mini Macrona. Nekatera njegova stališča so namreč blizu stališčem francoskega predsednika Emmanuela Macrona, hkrati je Bellamy nasprotnik izključitve Fidesza Viktorja Orbana iz Evropske ljudske stranke.

Bellamy svari, da bi izključitev Fidesza lahko povzročila razkol med Zahodno in Vzhodno Evropo, prav tako bi se povečalo tveganje, da bi na majskih evropskih volitvah večino sedežev dobili populisti.