Tony Cetinski - Krik (Deliverable V-T1-T-SG)4490 Svet24.si

Priljubljeni pevec razkril, kako je včasih ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

marjetka-voglar-in-rudi-mlakar, poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Rudi premagal vse ovire in zanetil ljubezen

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

To je najverjetnejši novi japonski premier

Deli na:
To je najverjetnejši novi japonski premier

Shinzo Abe in Yoshihide Suga. - Foto: Reuters

Japonska vladajoča liberalno-demokratska stranka je danes za naslednika predsednika stranke in premierja Shinza Abeja, ki je konec avgusta odstopil zaradi zdravstvenih razlogov, izbrala vodjo njegovega kabineta Yoshihideja Sugo. O njegovem imenovanju za novega japonskega premierja bo japonski parlament odločal v sredo.

Poleg Suge, 71-letnega dolgoletnega svetovalca in tiskovnega predstavnika japonske vlade, sta se za Abejevega naslednika potegovala tudi nekdanji obrambni minister Shigeru Ishiba in nekdanji zunanji minister Fumio Kishida, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Suga je prejel 377 od skupaj 534 glasov. Ishiba, ki je priljubljen v javnosti, ne pa tudi v stranki, je prejel 68, Kishida, ki je dolgo veljal za potencialnega Abejevega naslednika, pa 89 glasov članov stranke.

Stranka se je odločila, da bodo o Abejevem nasledniku glasovali le poslanci parlamenta in po trije predstavniki iz vsake od 47 regij v državi. S tem so se želeli izogniti dolgotrajnim postopkom, poroča AFP. Na ta način pa naj bi še okrepili položaj Suge v primerjavi z obema protikandidatoma. Abe sicer ni javno podprl nobenega kandidata.

Suga naj bi na čelu vlade, če bo potrjen, nadaljeval politiko svojega predhodnika. Kot je tudi sam izpostavil, je njegovo kandidaturo spodbudila želja po nadaljevanju programov odhajajočega premierja.

Novega japonskega premierja sicer čakajo številni izzivi, od pandemije covida-19 in gospodarskih težav do preloženih poletnih olimpijskih iger v Tokiu prihodnje leto.

Abe je konec avgusta sporočil, da po sedmih letih in osmih mesecih na čelu vlade odstopa zaradi zdravstvenih težav. Ponovila se mu je kronična vnetna črevesna bolezen ulcerozni kolitis.