Revija Reporter
Svet

Tik pred nedeljskimi volitvami v Nemčiji je tudi SPD padla podpora

STA

23. sep. 2017 6:00

Deli na:

Nemške parlamentarne volitve so tik pred vrati, stranke pa do nedelje nimajo več veliko časa za prepričevanje volivcev.

Sodeč po zadnji anketi televizije ZDF pa socialdemokratom (SPD) še naprej pada podpora, ki trenutno znaša 21,5 odstotka. Kaže, da se Nemčiji znova obeta velika ali pa morda t. i. jamajška koalicija.

Po aktualni javnomnenjski raziskavi ZDF, ki so jo objavili v četrtek, je SPD izgubil 1,5 odstotne točke podpore, medtem ko je krščanska unija (CDU/CSU) obstala pri 36 odstotkih podpore.

Tretja največja stranka bi lahko postala skrajno desna Alternativa za Nemčijo (AfD) z 11 odstotki. Sledili bi Liberalci (FDP) z desetimi odstotki, Levica z 8,5 odstotka in Zeleni z osmimi odstotki podpore.

To bi bilo sicer prvič v povojni Nemčiji, da bi v bundestag vstopilo kar šest strank, vseeno pa glede na številke ni veliko koalicijskih možnosti. Parlamentarno večino bi lahko poleg velike koalicije CDU/CSU in SPD sestavili s tako imenovano jamajško koalicijo - črni CDU/CSU, rumeni FDP in Zeleni. Za koalicijo CDU/CSU in FDP bi glede na anketo zmanjkali dve odstotni točki.

Vendar se lahko rezultati do nedelje še spremenijo, piše ZDF, saj je zaenkrat odločenih le 63 odstotkov volilnih upravičencev.

V Nemčiji bo v nedeljo 61,5 milijona volilnih upravičencev lahko odločalo o sestavi prihodnjega parlamenta. Volišča bodo odprta od 8. do 18. ure. Ob zaprtju bodo objavili izide vzporednih volitev. Vendar je verjetno, da rezultati vzporednih volitev ne bodo pokazali prave slike. Kot piše nemški časnik Die Welt, bo namreč letos po pošti svoj glas oddalo rekordno število ljudi.

Na zadnjih parlamentarnih volitvah leta 2013 je po pošti glasoval vsak četrti volilni upravičenec. Sodeč po povpraševanju letos pa ocenjujejo, da bo ta odstotek precej višji, še piše Die Welt.