boštjan-močnik 2 Svet24.si

Brigadir Boštjan Močnik: »Kdo pa bo pomagal, ko...

pgd-križe, pgd-tržič, požar-sebenje Svet24.si

Foto: Zagorela hiša v občini Tržič

1715253201-dsc9430-01-1715253168875 Necenzurirano

Ukradeni otroci: kako je Matej Tonin sunil delo ...

anze logar pl3 Reporter.si

Anže Logar izzval Janšo: »Pripravljen sem na ...

acun ilicali maribor af Ekipa24.si

Turški milijonar je bil navdušen! Ljudski vrt ...

meghan-markle-naj-bi-za-svoje-storitve-računala-ogromno Odkrito.si

“Meghan Markle je pohlepna!”

doncic 11 Ekipa24.si

Ni videti dobro! Dončića posneli, ko je korakal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Sodišče Haradinaju vrnilo potni list

Deli na:
Sodišče Haradinaju vrnilo potni list

Foto: Bobo

Kranjsko okrožno sodišče je bivšemu kosovskemu premierju Ramushu Haradinaju danes vrnilo potni list in ta sedaj lahko zapusti Slovenijo. Kot je za STA ravnokar povedal kosovski veleposlanik v Sloveniji Nexhmi Rexhepi, bo Haradinaj Slovenijo zapustil še danes in se vrnil v Prištino z letalom preko Tirane.

Z zunanjega ministrstva so takoj zatem sporočili, da jih je veleposlaništvo Kosova obvestilo, da je prejelo sklep okrožnega sodišča v Kranju o vrnitvi potnega lista Haradinaju. Po informacijah MZZ je Haradinaj potni list že tudi prevzel.

Zaplet, ki ga je sprožilo sredino prijetje Haradinaja na ljubljanskem letališču, se je očitno uredil, potem ko je slovensko zunanje ministrstvo danes sodišču posredovalo verbalno noto Kosova s pojasnilom, da je bil Haradinaj na posebni diplomatski misiji v tujini, in zahtevo, da se mu zagotovi prost prehod v skladu z določili konvencije ZN o specialnih misijah.

Odločitev o vrnitvi potnega lista Haradinaju so pojasnili tudi na kranjskem okrožnem sodišču. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, je v zvezi s kosovskim državljanom - njegovega imena zaradi varovanja osebnih podatkov niso objavili - danes nastopilo novo dejstvo: skliceval se je namreč na diplomatsko imuniteto, hkrati pa je kosovsko veleposlaništvo preko slovenskega zunanjega ministrstva poslalo diplomatsko noto, v kateri potrjuje, da se je vračal preko slovenskega ozemlja s specialne diplomatske misije v tujini, zaradi česar mu je Slovenija dolžna zagotoviti prost prehod v skladu z 29. 42. členom konvencije ZN o specialnih misijah.

Kot so dodali na sodišču, kosovski državljan na naroku pred preiskovalno sodnico tega svojega statusa ni navedel. Sodišče je ob bistveno spremenjenih okoliščinah in dejstvu, da so osebe na specialnih diplomatskih misijah v tujini, ki so v tranzitu preko Slovenije, upravičene do nedotakljivosti in imajo pravico do imunitete, ugotovilo, da ni več pogojev za uporabo omejevalnega ukrepa - začasnega odvzema potnega lista. Sodišče mu je zato s sklepom potni list vrnilo.