Revija Reporter
Svet

Tesna zmaga Zemana, ki ostaja češki predsednik

STA

27. jan. 2018 19:22 Osveženo: 19:23 / 27. 1. 2018

Deli na:

Miloš Zeman

Wikimedia

Dosedanji češki predsednik si je na volitvah zagotovil še en petletni mandat na tem položaju. V drugem krogu, ki se je končal danes, je po 99 odstotkih preštetih glasov osvojil podporo 51,5 odstotka volivcev.

Za njegovega tekmeca Jirija Drahoša je glasovalo 48,5 odstotka volivcev, poročanje češke televizije povzemajo tuje tiskovne agencije.

Danes se je ob 14. uri končalo glasovanje v dvodnevnem drugem krogu volitev. V prvem krogu 12. in 13. januarja je Zeman med devetimi kandidati dobil največ glasov, 38,56 odstotka. Na drugo mesto se je uvrstil proevropski 68-letni Drahoš s 26,6 odstotka glasov.

73-letni Zeman, nekdanji komunist, je priljubljen predvsem na podeželju in je znan po svoji protiislamski retoriki ter do Rusije naklonjeni politiki. 68-letni Drahoš, nekdanji predsednik Češke akademije znanosti je užival podporo zlasti v Pragi in drugih večjih čeških mestih.

Vse ankete pred drugim krogom so napovedovale tesen izid spopada med dvema povsem različnima kandidatoma. Volitve so tako po mnenju opazovalcev razdelile češko družbo zlasti glede vprašanj priseljevanja in zunanje politike države, ki je od leta 1999 članica zveze Nato in od leta 2004 članica Evropske unije.

Zeman je ob današnji oddaji glasu Drahošu očital pomanjkanje izkušenj. "Moj nasprotnik je nekdo, ki še ni vodil politike," je dejal. Po objavi rezultatov se je svojim podpornikom zahvalil za svojo "zadnjo politično zmago", s čimer je nakazal, da po izteku novega mandata odhaja v politični pokoj, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Drahoš se je medtem zahvalil podpornikom, češ da "njihova energija ne bo zapravljena, ne glede na izid". Poraz je že priznal, čestital Zemanu in mu zaželel "veliko moči in zdravja". "Nismo zmagali, a nismo niti izgubili," je še dejal Drahoš in nakazal, da bo še naprej ostal dejaven v javnem življenju.

Volitev se je udeležilo 66,6 odstotka od 8,4 milijona volilnih upravičencev, kar je več kot na prvih neposrednih volitvah predsednika pred petimi leti.

Vloga predsednika na Češkem je v veliki meri protokolarna, ima pa tudi nekaj pomembnih pooblastil. Med drugim igra vlogo pri imenovanju vlade, imenuje ustavne sodnike in podpisuje zakone.

Zeman je tako denimo obljubil, da bo dal premierju Andreju Babišu drugo priložnost za oblikovanje vlade, potem ko njegova manjšinska vlada minuli teden v parlamentu ni prestala glasovanja o zaupnici. Trenuten Zemanov mandat se sicer izteče 8. marca.