cg_zdravstveni_domovi Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali...

beli-pav Svet24.si

Foto: Beli pav ponosno razprl svoj rep

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Teroristični napad v čilski prestolnici

Deli na:
Teroristični napad v čilski prestolnici

Foto: Reuters

Na postaji podzemne železnice čilskega glavnega mesta Santigo de Chile je v ponedeljek v času kosila eksplodirala bomba, ki je po najnovejših podatkih ranila najmanj 14 ljudi. Čilska predsednica Michelle Bachelet je javnosti sporočila, da gre za teroristično dejanje, zaradi katerega bodo uvedli posebne policijske ukrepe.

Namestnik pravosodnega ministra Mahmud Aleuy je novinarjem dejal, da sta osumljenca za napad na postajo podzemne železnice blizu vojaške akademije v premožni četrti mesta Las Condes pobegnila z avtomobilom in da ju še iščejo.

Čilski mediji poročajo, da je bila bomba izdelana iz gasilnega aparata, polnega smodnika, ki je bil skrit v smetnjaku blizu restavracije hitre prehrane v manjšem trgovinskem centru pod zemljo na postaji Escuel Militar. Najbolj jo je skupila čistilka, ki ji je eksplozija odtrgala prst.

Gre že za 30. eksplozijo v čilski prestolnici v letošnjem letu, za katero doslej še nihče ni prevzel odgovornosti.

Prejšnje bombe so povzročile le nekaj gmotne škode, za nekaj napadov pa so odgovornost prevzele anarhistične skupine, ki so zahtevale izpustitev dveh pajdašev iz španskega zapora, ki sta lani nastavila bombo v katedrali mesta Zaragoza.

Bacheletova je napovedala uporabo posebnih protiterorističnih zakonov, ki so bili sprejeti že v času vojaške diktature Augusta Pinocheta, ki je trajala od leta 1973 do 1990. Med drugim gre za prisluškovanja, aretacije brez obtožnice in uporabo tajnih prič.

Tokrat je eksplozija odjeknila tri dni pred 41. obletnico desničarskega vojaškega udara proti socialističnemu predsedniku Salvadorju Allendeju. Ob tej obletnici je v Čilu vedno napeto.