901596_f168_dragonja_promet02t Svet24.si

Poklukar nakazal, da obmejnih muk junija letos še...

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

jansa orban fb1 Reporter.si

Janša nima ugleda v Bruslju, on seže le do ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Teror IS: Več kot 140 mrtvih v bombnih napadih v Jemnu

Deli na:
Teror IS: Več kot 140 mrtvih v bombnih napadih v Jemnu

Foto: Reuters

V treh samomorilskih napadih v jemenski prestolnici Sana je danes umrlo najmanj 142 ljudi, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočili zdravniški viri. Napadalci so se razstrelili pred mošejama, ki jih v Sani obiskujejo pripadniki milic šiitskih Hutijev. Odgovornost za napad je prevzela Islamska država.

Kot je prek svetovnega spleta po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočila IS, so štirje napadalci sodelovali v napadu na dveh mošeji. Avtentičnosti sporočila IS sicer še niso potrdili.

Ena bomba je eksplodirala znotraj mošeje Badr na jugu Sane, sledila pa ji je še eksplozija na izhodu iz mošeje, ko so ljudje bežali. Tarča tretjega samomorilskega napadalca je bila mošeja Al Hašahuš na severu Sane, navedbe prič povzema AFP.

Televizija milice šiitskih Hutijev Al Masira je poročala, da bolnišnice v prestolnici pozivajo k nujnemu darovanju krvi.

Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon je obsodil teroristične napade v Sani in pozval sprte strani, naj končajo sovražnosti. "Vse strani morajo spoštovati svoje zaveze, da bodo nesoglasja rešili z mirnimi sredstvi, in se v dobri veri pogajati za dosego dogovora," je poudaril v sporočilu za javnost.

Tudi Bela hiša je obsodila napade, vendar je hkrati opozorila, da je še prezgodaj, da bi odgovornost pripisali Islamski državi. Tiskovni predstavnik Bele hiše Josh Earnest je dejal, da so v preteklosti odgovornost za tovrstne napade prevzemale druge skupine, izrekanje zvestobe Islamski državi pa ponavadi služi propagandnih namenom.

Gre za najbolj smrtonosne napade v Jemnu, odkar je januarja v eksploziji avtomobila bombe pred policijsko akademijo v Sani umrlo 40 ljudi. Jemenske oblasti so za napad okrivile teroristično mrežo Al Kaida, čeprav je ta zanikala odgovornost.

Hutiji so septembra lani prevzeli nadzor v Sani. Njihovi poskusi, da bi nadzor razširili še na druga območja, so naleteli na oster odpor sunitskih plemen in Al Kaide.

Jemen je v kaos zdrsnil po letu 2012, ko je bil z oblasti strmoglavljen dolgoletni voditelj Ali Abdulah Saleh. Obtoževali so ga, da podpira Hutije.

Predsednik države Mansur Hadi je minuli mesec pobegnil iz hišnega pripora, kamor so ga zaprli Hutiji, in se zatekel v mesto Aden na jugu države.