Revija Reporter
Svet

Talibani zapirajo kozmetične salone

STA

4. jul. 2023 11:53 Osveženo: 12:14 / 04. 7. 2023

Deli na:

Talibani so v Afganistanu ukazali zaprtje kozmetičnih salonov in s tem uvedli novo omejitev za ženske na javnih mestih. Za mnoge izmed njih je bilo delo v salonih tudi eden od redkih virov zaslužka, potem ko so jim talibani od prevzema oblasti avgusta leta 2021 prepovedali opravljanje večine poklicev.

Talibani razloga za zaprtje niso navedli, glede na odlok ki so ga objavili afganistanski mediji, pa naj bi licence kozmetičnim salonom potekle v prihodnjem mesecu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Mnogim družinam prihodki žensk, ki delajo v kozmetičnih salonih, zaradi gospodarske krize predstavljajo edini vir preskrbljenosti. "Moški nimajo služb. Ne vem, kaj bomo, ko prepovejo še to dejavnost," je za afganistanski spletni portal Tolo News povedala ena od afganistanskih kozmetičark.

Ženske v Afganistanu so izrinjene iz velikega dela javnega prostora - med drugim ne smejo več obiskovati univerz in višjih šol. Klub temu so po uradnem zaprtju dekliških srednjih šol nekatere zasebne šole ostale odprte, saj vseh odlokov talibani ne izvajajo enako strogo.

Decembra lani so ženskam prepovedali delo v nevladnih organizacijah, aprila letos pa so prepoved razširili še na agencije ZN v Afganistanu. Službo lahko medtem ženske še naprej opravljajo v zdravstvu.