Revija Reporter
Svet

Talibani ubili operativca Islamske države, ki je načrtoval samomorilski napad na letališče

STA
304

26. apr. 2023 8:56 Osveženo: 9:02 / 26. 4. 2023

Deli na:

Letališče v Kabulu

Maxar

Talibanske oblasti so ubile domnevnega organizatorja uničujočega samomorilskega bombnega napada na letališču v Kabulu, do katerega je prišlo med kaotičnim umikom ameriških sil iz države poleti leta 2021, so v torek sporočili z Bele hiše. Šlo je za enega najhujših tovrstnih napadov v Afganistanu v zadnjih letih, ubitih je bilo skoraj 200 ljudi.

Samomorilski napadalec se je 26. avgusta 2021 razstrelil med množico ljudi na letališču, ko so ti skušali pobegniti iz Afganistana. V eksploziji je bilo ubitih približno 170 Afganistancev in 13 ameriških vojakov, ki so varovali letališče med kaotičnim odhodom.

Talibanske oblasti so ubile vodjo celice Islamske države, ki je načrtovala napad, je v izjavi sporočil tiskovni predstavnik Bele hiše za nacionalno varnost John Kirby. "Ubit je bil v talibanski operaciji," je dodal, ne da bi navedel kakršne koli podrobnosti.

"Bil je ključni uradnik celice ISIS-K, ki je neposredno sodeloval pri načrtovanju operacij," je še dejal Kirby. ISIS-K pomeni Islamsko državo Khorasan, vejo te teroristične skupine, ki deluje v Afganistanu in Pakistanu, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Šlo je za enega najbolj smrtonosnih bombnih napadov v Afganistanu v zadnjih letih, ki je sprožil tudi val kritik na račun predsednika ZDA Joeja Bidna zaradi njegove odločitve, da skoraj 20 let po invaziji nenadoma umakne ameriške oborožene sile iz države.

Ob umiku ameriških enot avgusta 2021 so talibanski borci v le nekaj tednih pometli z afganistanskimi silami, ki so jih usposabljale ZDA, in prisilili preostale ameriške vojake v evakuacijo z letališča v Kabulu. V okviru obsežne operacije jim je v nekaj dneh iz države uspelo odpeljati več kot 120.000 ljudi.