Revija Reporter
Svet

Talibani terorizirajo volitve v Afganistanu: v napadih umrlo najmanj deset kandidatov za poslance

STA

19. okt. 2018 10:23 Osveženo: 10:25 / 19. 10. 2018

Deli na:

Talibanski borci v Afganistanu.

Reuters

V Afganistanu bodo v soboto z več kot triletno zamudo potekale parlamentarne volitve, ki veljajo za preizkus pred predsedniškimi volitvami prihodnje leto. Registracijo volivcev in predvolilno kampanjo je zaznamovalo nasilje, ki je letos že zahtevalo več kot tisoč smrtnih žrtev med civilisti. Talibani so tudi na dan volitev zagrozili z napadi.

Pred volitvami je v različnih napadih doslej umrlo najmanj deset od več kot 2500 kandidatov za afganistanske poslance.

Za volitve se je registriralo okoli 8,8 milijona ljudi, ki bodo v 33 provincah izbrali 250 poslancev. Številni volivci, vse od izobražencev do gospodinj v srednjih letih, so pripravljeni za ceno življenja v demokraciji tvegati svoja življenja, je poročala francoska tiskovna agencija AFP. Izjema so volivci v provinci Gazni, ki bodo morali ostati doma zaradi nerazrešenega spora o razdelitvi volilnih okrajev.

To bodo prve parlamentarne volitve v Afganistanu, ki jih bodo pripravili po koncu bojne misije Nata Isaf leta 2014. Če bodo volitve uspešne, bo to po navedbah nemške tiskovne agencija dpa pomembno sporočilo talibanom in pripadnikom skrajne skupine Islamska država. Talibani sicer trenutno v Afganistanu nadzirajo največ ozemlja, odkar so ZDA leta 2001 posredovale v Afganistanu. 13,8 odstotka ozemlja je pod njihovim popolnim nadzorom, za okoli 30 odstotkov se še vedno spopadajo.

Na tokratnih volitvah v Afganistanu bodo prvič uporabili biometrične naprave, ki so jih zahtevali zagovorniki reforme volilne zakonodaje. A to ni zmanjšalo bojazni pred morebitnimi volilnimi goljufijami, ki so že zaznamovale pretekle volitve. Pojavili so se tudi dvomi o pravilnosti števila registriranih volivcev. V štirih volilnih okrajih je na primer število registriranih volivcev za več kot 100 odstotkov preseglo predvidene ocene volilnih upravičencev.

Če volitve ne bodo uspele, številni opozarjajo, da bi se Afganistan lahko pogreznil v novo politično krizo.

Afganistanska vlada je sicer že pet dni pred začetkom volitev angažirala več kot 50.000 vojakov, ki bodo skrbeli za varnost volitev. Volitve bo opazovalo okoli 6500 opazovalcev, med njimi bodo tuji opazovalci, vendar bo njihovo število najmanjše po letu 2001. Od skupno 7383 volišč bo odprtih 5106 volišč, ostala bodo iz varnostnih razlogov zaprta.

Številni afganistanski volivci si želijo, da bi tokrat v afganistanski parlament prišla nova generacija politikov, ki za razliko od prejšnje ni zaznamovana s korupcijo in kriminalom.

Država se sicer poleg nestabilnih varnostnih razmer, ki so posledica že 17 let trajajočega konflikta, sooča tudi z najhujšo sušo v zgodovini. Predvsem na severu in zahodu Afganistana je suša uničila letino in živino, presahnila so vodne zaloge, zaradi česar je bilo na sto tisoče Afganistancev prisiljenih zapustiti svoje domove. Po oceni Združenih narodov trenutno najmanj trije milijoni Afganistancev nujno potrebujejo hrano, v nasprotnem primeru jim grozi smrt zaradi lakote.