901596_f168_dragonja_promet02t Svet24.si

Poklukar nakazal, da obmejnih muk junija letos še...

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

870457_151-vatikan Necenzurirano

Ko znani lobist pelje slovenske gradbince v ...

jansa orban fb1 Reporter.si

Janša nima ugleda v Bruslju, on seže le do ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Tako v Beli hiši kot kongresu proti pomilostitvi Snowdna

Deli na:
Tako v Beli hiši kot kongresu proti pomilostitvi Snowdna

Foto: Reuters

Visok predstavnik Bele hiše in vidna člana kongresa so v nedeljo zavrnili vsako možnost, da bi ZDA pomilostile žvižgača Edwarda Snowdna, ki je svetu razkril umazane podrobnosti ameriškega vohunjenja in nadzora nad telekomunikacijami doma in po svetu. Snowden je sicer že več mesecev v Rusiji, kjer je dobil začasen politični azil.

Svetovalec Bele hiše Dan Pfeiffer ter vodji odborov za obveščevalne dejavnosti v obeh domovih kongresa, demokratska senatorka Dianne Feinstein in republikanski kongresnik Mike Rogers, so bili po poročanju francoske tiskovne agencije AFP v nedeljo soglasni, da morebitni pomilostitvi Snowdna nasprotujejo.

S tem so se odzvali na poročanje nemških medijev, da bi Snowden v zvezi z afero, ki jo je sprožil sam z razkritjem množice dokumentov ameriške nacionalne varnostne agencije (NSA) novinarjem, želel pričati pred ameriškim kongresom. To so poročali nemški mediji, potem ko se je s Snowdnom v četrtek v Moskvi sestal nemški poslanec Zelenih Hans-Christian Ströbele.

"Gospod Snowden je kršil ameriško zakonodajo (...) Moral bi se vrniti v ZDA in stopiti pred sodišče," je za ameriško televizijo ABC jasno povedal Pfeiffer.



Feinsteinova je bila za televizijo CBS malce prizanesljivejša. Kot je ocenila, je nekdanji pogodbeni analitik NSA imel svojo priložnost in jo je zamudil. Kot je dejala, je Snowden imel možnost dvigniti telefon in poklicati obveščevalni odbor predstavniškega doma ali senata ter reči 'Poglejte, imam nekaj informacij, ki bi jih morali videti', a tega ni storil.

"Dobili bi se z njim in si ogledali te informacije. A to se ni zgodilo in zdaj je storil to ogromno škodo naši državi," je še dejala senatorka in poudarila, da je proti vsaki pomilostitvi.

Rogers podobno ne vidi "nobenega razloga" za to, da bi umaknili kakršnekoli obtožbe na račun Snowdna, kot je povedal za CBS. Če bi se Snowden odločil vrniti in prevzeti odgovornost za svoja dejanja, kot bi bilo edino prav, bi se z njim sicer z veseljem pogovoril, je še dodal kongresnik.