državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Tajsko ustavno sodišče odstavilo premierko

Deli na:
Tajsko ustavno sodišče odstavilo premierko

Foto: Arhiv Reporterja

Tajsko ustavno sodišče je premierko Yingluck Shinawatra danes odstavilo s položaja, ker da je z neupravičeno zamenjavo vodje nacionalne varnosti leta 2011 zlorabila oblast. Na položaju jo je že zamenjal minister za trgovino Niwattumrong Boonsongpaisan. V nastopu pred ustavnimi sodniki je Yingluck v torek sicer vse očitke zanikala.

"Status premierke se je zaključil, Yingluck ne more več ostati na položaju," je v razglasitvi sodbe na televiziji sporočilo sodišče. V skladu z odločitvijo mora odstopiti tudi devet ministrov, ki so podprli njeno odločitev, medtem ko bo preostalih 26 ministrov nadaljevalo z delom, dokler ne bo država dobila nove vlade, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Preostanek ministrov je tako danes na premiersko mesto že imenoval ministra za trgovino Niwattumronga Boonsongpaisana, je novinarjem sporočil namestnik premierke Phongthep Thepkanjana. Kot je napovedal, se bo vlada v petek sešla na seji, na kateri bo izpraznjene ministrske stolčke razdelila med preostale ministre.

Na ustavno sodišče se je obrnila skupina senatorjev, ki trdi, da je stranka Yingluck Shinawatra imela koristi od neupravičene zamenjave vodje nacionalne varnosti Thawila Pliensrija leta 2011. Njegov položaj je nato zasedel njen sorodnik. Da je kriva, je že razsodilo tajsko upravno sodišče.

Premierka, ki se otepa še nekaj drugih obtožb, je v torek pred ustavnimi sodniki dejala, da očitke zanika, da ni kršila nobenega zakona in da ni imela od premestitve Thawila in imenovanja nekoga drugega na njegov položaj nobene koristi. Poudarila je, da je bila zamenjava Thawila v korist Tajske.

Sodba ustavnega sodišča bo le še okrepila napetosti na Tajskem, ki je že od leta 2013 ujeta v politično krizo. Na ulicah Bangkoka še vedno, čeprav v manjšem številu kot pred meseci, protestirajo protivladni demonstranti, na drugi strani pa so tudi podporniki premierke zagrozili z množičnimi shodi njej v bran, če bi bila spoznana za krivo. Podporniki premierke so namreč mnenja, da so najvišja sodišča na Tajskem pristranska in da naj bi jih prek njih elita skušala odstraniti z oblasti.

Premierka je zaradi večmesečnih protivladnih protestov s pozivi k njenemu odstopu 2. februarja sklicala predčasne volitve. A izide teh volitev je ustavno sodišče minuli mesec razveljavilo, ker niso potekale na isti dan na ozemlju celotne države. Vlada je posledično prejšnji teden v dogovoru z volilno komisijo za 20. julij sklicala nove volitve, a je opozicija ta datum že zavrnila.

Protivladni protestniki, pri katerih gre predvsem za mestno prebivalstvo, ves čas trdijo, da premierkino vlado v resnici vodi njej brat, odstavljeni premier Thaksin Shinawatra, državo pa naj bi obvladovala korupcija. Premierka Yingluck in njena stranka Pheu Thai na drugi strani uživata podporo revnih ruralnih območij.