901596_f168_dragonja_promet02t Svet24.si

Poklukar nakazal, da obmejnih muk junija letos še...

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

jansa orban fb1 Reporter.si

Janša nima ugleda v Bruslju, on seže le do ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Tajska premierka bo razpustila parlament, protestniki še kar vztrajajo

Deli na:
Tajska premierka bo razpustila parlament, protestniki še kar vztrajajo

Foto: Reuters

Tajska premierka Yingluck Shinawatra, ki se sooča že z več kot mesec dni trajajočimi protivladnimi protesti, je danes v televizijskem nagovoru napovedala razpustitev parlamenta in predčasne volitve v državi. Kljub temu se je danes na ulicah Bangkoka zbralo okoli 100.000 protestnikov.

Yingluck, sestra odstavljenega tajskega voditelja Thaksina Shinawatre, je v televizijskem nagovoru napovedala, da bo razpustila parlamenta in "čim prej, kot bo mogoče", razpisala splošne volitve.

"Vlada si ne želi izgube življenj," je v luči bojazni, da bi se lahko najnovejši množični protesti sprevrgli v krvavo nasilje, dejala premierka, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Dodala je, da je odločitev o razpustitvi parlamenta poslala kralju Bhumibolu Adulyadeju v odobritev, njena vlada pa bo do volitev vodila tekoče posle, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Razpis predčasnih volitev bi lahko povečal pritisk na protestnike, da bi pristali na določen kompromis z vlado, ocenjujejo poznavalci. Voditelji protivladnih protestov so sicer sporočil, da niso zadovoljni samo z razpisom novih volitev, pač pa še naprej zahtevajo, da se konča vplivna moč Thaksina, ki so ga strmoglavili pred nekaj leti, sedaj pa živi v tujini.

"Naše gibanje bo nadaljevalo z bojem. Naš cilj je izkoreniniti Thaksinov režim. Tudi če je razpuščen parlament in bodo nove volitve, je Thaksinov režim še vedno tukaj," je za AFP dejal vodja protestnikov Suthep Thausgsuban.